SDS in NSi bi razpravljali o Levici

SDS in NSi zahtevata izredno sejo o Levici. Kot je povedal poslanec SDS-a Branko Grims, ‘Ustava zavezuje vse in vsakogar, kar še posebej velja za parlamentarne stranke. V Sloveniji imamo parlamentarno stranko, ki se javno zavzema za omejitev kapitalizma, za uvedbo socializma, za zaplembo premoženja.’

Državni zbor ne more prepovedati delovanja politične stranke, je pa razprava o tem že zelo nevaren korak in pokazatelj, kako si v obeh strankah, ki to predlagata, predstavljajo svobodo in demokracijo. Najprej bi prepovedovali politične stranke, potem bi verjetno morali utihniti opozicijski mediji, na koncu se je bati, da bi bilo dovoljeno že zapiranje vseh drugače mislečih.

Na politični desnici so zelo glasni, ko gre za zagovarjanje svobode, predvsem svobode izražanja, a tukaj bi kar utišali politično stranko, ki ima drugačne poglede na razvoj naše države. Očitno je pač v njihovih mislih svoboda izražanja samo za njih, medtem ko bi drugi morali molčati in se jim ukloniti.

To je zelo nevarno. S takšnim razmišljanjem tlakujejo pot diktaturi, prevladi enega človeka, ene stranke. No, resnici na ljubo del politične desnice ta scenarij že tri desetletja poskuša uresničiti, a mu k sreči še ni uspelo. Tu je potem vprašanje, ali prav ta stranka ni tista, ki predstavlja resnično grožnjo slovenski demokraciji in ali je ne bi bilo najbolje prepovedati in s tem obraniti trenutni liberalni red, v katerem živimo.

Zdaj, nobena politična stranka ne bo prepovedana v bližnji prihodnosti.Državni zbor tega ne more narediti. Preprosto nima pooblastila za kaj takšnega. Tukaj je bolj verjetno računica politične desnice, da bo s širjenjem strahu in sovraštva do Levice prepričala bolj sredinsko usmerjene volivce, naj ne podprejo nobene politične stranke, ki bi šla v koalicijo z Levico. To je nesmisel. Ponavlja se zgodba iz ZDA, kjer so Trump in njegovi privrženci počeli enako. Strašili so pred antifo in pred demokratsko stranko, govorili, da je država v nevarnosti, da jo spremenijo v drugo Venezuelo in iz vseh kleti vlekli komuniste, ki da nameravajo uničiti ameriški način življenja. Hkrati so svoje privržence prepričevali, da bo Donald Trump zagotovo zmagal. Potem jih je dohitela resničnost. Seveda Trump poraza ni mogel priznati in je razširil teorijo zarote, da so bile volitve preprosto ukradene, čeprav tega ni mogel dokazati. Ampak, laž se je prijela in velik del podpornikov republikanske stranke ji še vedno verjame.

Demokratom vse obtožbe na njihov račun niso škodovale. Tudi slovenskemu socialističnemu in liberalnemu taboru ne bodo. Levica ima svoje podpornike, ki jo bodo podprli. Velika večina Slovencev, ki ne prenese SDS, zaradi napadov na Levico ne bo radikalno spremenila svojega mnenja. Ne bodo drli k NSi, recimo, da bi zaustavili pohod ‘komunistov.’ Ne, na voljo imajo dovolj izbire v liberalnem taboru. Še več, napaka bi bila, če bi Levica začela opuščati bolj radikalne dele svojega programa, ker bi s tem izgubila svoje podpornike. Ti bi potem preprosto ostali doma. Tudi se moramo vprašati, koliko ljudi se v resnici boji njihovega programa. Mogoče majhen sloj ekonomsko liberalno usmerjenih podjetnikov, ki pa so zanemarljiva populacija, ko gre za volilne računice. Hkrati so ti ljudje že zdavnaj v taboru SDS ali NSi.

Razen tega, da se politiki obmetavajo s ‘fašisti’ in ‘komunisti’, koristi od takšnih razprav, kakršne bi se radi šli v SDS in NSi, ni. Je pa to pokazatelj, katere politične sile v tej državi predstavljajo nevarnost svobodi in demokraciji in imajo željo po utišanju drugače mislečih.

One thought on “SDS in NSi bi razpravljali o Levici

Komentarji so zaprti.