Ben Norton o imperialnem načrtu za Kubo

Ben Norton v tem pogovoru odlično odgovori na zavajanje tistih, ki vse slabo na Kubo valijo na kubansko oblast in trdijo, da bi Kubanci lahko trgovali z drugimi državami, če so ZDA proti njim uvedle sankcije. Resnica je takšna, da Američani embargo izvajajo dosledno in da sankcije doletijo tudi tista podjetja v drugih državah, ki bi si drznila trgovati s Kubanci. Desetletja takšne brutalne politike imajo posledice, a kljub temu je otoška država v dokaj dobrem stanju, če jo primerjamo z mnogimi drugimi državami v regiji. Pomislite, uspelo jim je celo razviti nekaj različnih cepiv proti Covid-19.

Čeprav so zahodni mediji pograbili novico o protestih na Kubi, pa ni videti, da bi ti v resnici ogrožali politični sistem na otoku. Kaže celo, da so ti protesti dokaj majhni, zaradi česar so se nekateri zahodni mediji lotili grdega zavajanja s fotografijami, ki prikazujejo proteste v drugih državah in so jih svojemu občinstvu hoteli prodati kot podobo kubanske revolucije, ki da bo zdaj zdaj opravila z osovraženo komunistično oblastjo.

Zanimivo ob vsem tem je, da te majhne kubanske proteste mediji opazijo, dokaj tiho pa so bili pri brutalnem zatiranju protestnikov s strani kolumbijskih varnostnih sil. Umrlo je kar nekaj ljudi. Toda, seveda, Kolumbija je ameriški zaveznik, zaradi česar zanjo veljajo drugačna pravila, kot za Kubo ali Venezuelo. Prav tako ni bilo veliko novic o protestih na Haitiju, kjer je pred dnevi celo prišlo do atentata na predsednika.

Spomnimo se spodletelega poskusa na oblast v Venezueli postaviti Juana Guaidoja in arogantne prepričanosti številnih novinarjev, da so Maduru šteti dnevi. Ob tem so trdovratno molčali o shodih v podporo Maduru, s čimer so naredili nevidne vse tiste ljudi, ki niso spadali v njihovo sliko razjarjanjega, a dostojanstvenega venezuelskega ljudstva (večinoma svetlejše polti), ki hoče ‘svobodo in demokracijo’.