Talibani bodo stavili na Kitajsko

‘Kitajska je naš najpomembnejši partner in predstavlja temeljno in izredno priložnost, zato ker je pripravljena investirati in obnoviti našo državo,’ je v pogovoru za italijansko La Repubblico povedal talibanski predstavnik za stike z javnostmi, Zabihullah Mujahid. Zahodne sile so odšle in Afganistan čaka ne le vzpostavitev nove vlade, ampak obnova po desetletjih vojn in korupcije.

Čeprav bi ZDA in njihovi zavezniki želeli v Afganistanu ohraniti vsaj nekaj svojega vpliva in preko sankcij in groženj usmerjati novo afganistansko oblast, pa postaja jasno, da bodo o usodi te države odločali drugi. Najprej sosednje države, ki imajo največji interes, da se razmere stabilizirajo, potem pa Rusija in Kitajska, kot dve veliki sili, ki želite to regijo prav tako čim prej pomiriti in preprečiti, da bi se od tam širile teroristične skupine. Predvsem Kitajci si želijo, da Afganistan ne bi bil oporišče ujgurskim ekstremistom.

Strateško je Afganistan umeščen v regijo, preko katere Kitajska širi svojo gospodarsko moč in v interesu Pekinga je, da to državo razvije, prav tako pa je to v interesu talibanov, saj se ti zavedajo, v kako težkem položaju so se znašli po nenadni osvojitvi oblasti. Zahodne sile v dvajsetih letih niso naredile veliko, da bi Afganistan lahko živel samostojno. Država je odvisna od tuje pomoči. Podobno, kot so neuspešno gradili afganistanske varnostne sile, tako neuspešno so gradili tudi celotno afganistansko državo. To je tudi bil razlog, zakaj se ta brez tuje podpore ni mogla obdržati in so se vojaške enote preprosto predale in razbežale, predsednik pa jo je popihal s kovčki polnimi denarja.

Zahod Afganistanu skoraj zagotovo ne bo pomagal in ZDA bodo celo ukradle ves denar, ki ga ta država ima v tujini. Gre za okoli 10 milijard $, od katerih jih je 7 v ZDA. Nekaj podobnega je zahod naredil že Venezueli in Iranu.

Dolgoročno to ne bo tako pomembno, saj bo predvsem od Kitajske odvisno, koliko bo investirala v sosednjo državo (s katero ima nekaj malega meje). Kitajska velesila ima dovolj sredstev, da lahko razvije afganistanske naravne vire in s tem omogoči tej državi, da se postavi na noge. Dela je ogromno, med drugim bodo talibani pripravljeni zatreti proizvodnjo mamil, a bodo za svoje kmetovalce potrebovali nadomestilo. Kitajcev sicer ne zanima preveč, kakšen režim vlada v državi, s katero sodelujejo, vendar pa bodo talibani vendarle morali stopiti na bolj zmerno pot, če bodo želeli preprečiti, da jih večina sveta ne izolira. Sami sporočajo, da so se v zadnjih dveh desetletjih spremenili, vendar pa bo le čas pokazal, kakšna je njihova prava narava. Dober pokazatelj bo njihov odnos do žensk.

V večji igri je odhod Američanov in prihod Kitajcev (le gospodarsko, seveda) v Afganistan pokazatelj večjih premikov. Z izgubo oporišča v Afganistanu ZDA ne morejo več širiti svojega vpliva v Centralno Azijo, prav tako bodo imele manjši vpliv na Pakistan in se bodo morale povsem osredotočiti na Indijo, državo, ki jo kanijo uporabiti kot topovsko hrano v boju s Kitajci.