SAB v naskoku na upokojence Desusu odvzela lepo število članov

DeSUS vedno bolj propada. Najprej je stranka zamenjala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, potem se je poslanska skupina sporekla z novo predsednico Aleksandro Pivec, Erjavec se je zopet vrnil v poskusu, da stranko iztrga iz koalicije, česar pa poslanci niso dopustili, zdaj pa stranka počasi križari pogubi naproti. Njeni podporniki so vedno bolj tarča drugih političnih strank.

RTV Slovenija:

Vodstvo stranke SAB je dopoldne pozdravilo nove članice in člane, ki so zaradi nezadovoljstva nad ravnanji in dogajanjem v stranki zapustili DeSUS. SAB-u se je samo v zadnjem mesecu pridružilo več sto novih članov in članic, en mestni in štirje občinski odbori DeSUS-a.

V SAB je prestopilo okoli 250 članov stranke DeSUS, med njimi dve bivši poslanki, podžupanja in nekaj mestnih svetnikov.

Delo:

Aktualni množični prestopni paket na relaciji Desus–SAB naj ne bi bil zadnji. V drugem paketu, ki naj bi sledil jeseni, naj bi bil podobno obsežen, je napovedala Bratuškova. S kom se še pogovarja, pa ni želela razkriti. V stranki bivše premierke pričakujejo, da bodo množični in odmevni prestopi okrepili javnomnenjsko podporo stranke.

V slovenski politični zgodovini ni veliko primerov, ko bi neka stranka tako brezglavo uničevala sama sebe. Ko so v DeSUS zamenjali Erjavca z Aleksandro Pivec, so odprli vrata širitvi svoje volilne baze. Pivec je imela ambicijo in tudi možnost, da ji uspe iz te stranke narediti nekaj večjega. Potem je prišel padec Šarčeve vlade in sodelovanje v novi Janševi. Aleksandra Pivec je postala tarča brezobzirnega medijskega linča, katerega edini razlog je bila želja, da se oslabi vse Janševe sodelavce in zruši vlado, a pri tem se je pozabljalo, da so bili poslanci njene stranke tisti, ki so sami radi šli v novo koalicijo. Mediji in opozicija so Aleksandro Pivec strmoglavili, DeSUS malodane uničili, a njihovi poslanci so ostali na svojih položajih in Janševo vlado obdržali pri življenju. Stranko so začeli razganjati notranji spori in njihovo članstvo je začelo odhajati. Nekaj jih je odšlo z Aleksandro Pivec, ki je ustanovila novo stranko, nekaj jih je zdaj odšlo k Alenki Bratušek, ki si že leta prizadeva, da bi na svojo stran pridobila upokojence.

To je zanimiv spopad političnih strank, ki so nekje v bližini parlamentarnega praga. SAB, DeSUS in Moja dežela Aleksandre Pivec imajo vse možnost, da se prebijejo v Državni zbor, a obstaja tudi nevarnost, da se medseboj preprosto nevtralizirajo, saj bi vsaka stranka lahko dobila odstotek ali dva.

Medtem ko DeSUS ostaja levosredinska stranka, ki stavi predvsem na upokojence, Aleksandra Pivec prav tako stavi na upokojence, a tudi na podeželje in na volivce, ki bi radi presegli vedno ostrejše delitve med Janšo in njegovimi nasprotniki. Alenka Bratušek medtem računa na liberalni tabor, za katerega se bori z Marjanom Šarcem in v manjši meri s Tanjo Fajon, a njena privlačnost je očitno prenizka, zaradi česar prav tako potrebuje upokojence.

Lahko se zgodi, da bodo prav stranke z nizko podporo tiste, ki bodo na koncu odločile, kdo bo naslednji predsednik vlade, saj bodo jeziček na tehtnici.