Bodo v Združenem kraljestvu tovornjake in cisterne morali voziti vojaki?

Združeno kraljestvo se sooča z velikim pomanjkanjem voznikov tovornjakov, kar je te dni privedlo do pomanjkanja goriva na bencinskih črpalkah, a kriza vsekakor ni omejena samo na dostop do goriva. Da, razmere je še poslabšala panika, ko so ljudje začeli v strahu pred pomanjkanjem nakupovati gorivo, zaradi česar je to seveda hitro pošlo. A kriza je globlja in je povezana z britanskim izstopom iz Evropske unije in z odhodom veliko tujih delavcev, ki so bili zaposleni v slabše plačanih delih gospodarstva.


Tako te dni pluje imperialna Britanija. Medtem, ko se doma sooča s pomanjkanjem, svoje vojaške ladje pošilja proti kitajskim obalam, da tam uveljavljajo pravico do svobodne plovbe in skupaj z ZDA in Avstralijo kuje veliko zavezništvo. Od nekdanje slave in moči je seveda ostalo bore malo in notranji problemi so odsev tega, a  vladajočim očitno nihče ne more iz glave izbiti prepričanja, da je Združeno kraljestvo še vedno velika sila. No, vprašanje je tudi, ali bo ta zadnja kriza tistim Britancem, ki so glasovali za izstop iz EU, dala kaj misliti.

Do brexita ni prišlo samo zaradi nezadovoljstva nad zbirokratiziranim  Brusljem, ali zaradi strahu pred izgubo neodvisnosti, ampak tudi zaradi čisto navadne pritlehne ksenofobije. Velik del britanske družbe se je vedno počutil vredne več od kontinentalnih sosedov, da ne govorimo o migrantih iz njihovih nekdanjih imperialnih posesti po vsem svetu. Ko so začeli prihajati Poljaki in Bolgari se je nacionalizem le še okrepil. Vsi vemo, v kakšne absurde se takšno sovraštvo kmalu preobrne. Na eni strani se tujce krivi, da prihajajo uživati v radodarnosti socialne države, medtem ko morajo domačini trdo garati za svoj vsakdanji kruh, po drugi strani se jih obtožuje, da prihajajo domačinom krasti službe. Oboje hkrati.

In zdaj je Združeno kraljestvo tam kjer je. Otežili so si trgovanje z velikim evropskim trgom in ne preveč prijetno odgnali kar nekaj tujih  delavcev. Kje so zdaj tisti gobezdači, ki so govorili, da so tujci samo breme? Bodo sami sedli v tovornjake in začeli razvažati gorivo? Bodo sami začeli streči v restavracijah, delati v tovarnah? Seveda ne. Za prevoz goriva bodo oblasti, če ne bo šlo drugače, uporabile vojsko. No, vsaj nekaj koristnega bo potem britanska vojska počela, ker vsi  vemo, da od njih v Afganistanu kakšne koristi ni bilo. Velja tudi za druge zaveznike, ki so dvajset let tam tlačili zemljo, za seboj pa pustili razsulo.


Če bi le nekaj denarja za tisto spodletelo pustolovščino raje namenili energetski prenovi doma. Potem bi mogoče manj ljudi pozimi preprosto zmrznilo, ker si ne morejo privoščiti ogrevanja. Da, v Združenem kraljestvu vsaka zima pobere ogromen davek med revnejšimi. Na tisoče.

Ob dogajanju v Združenem kraljestvu se velja spomniti tudi na njihove medije, ki tako radi solijo pamet drugim državam, ki tako radi iščejo prazne police v trgovskih centrih v državah, katerim njihove oblasti nasprotujejo. Spomnimo se le Venezule. Zdaj lahko kar doma preiskujejo, kaj vse manjka v trgovinah in tudi lahko doma iščejo krivce. Čeprav, ne dvomim, da bodo našli tudi kakšnega zunanjega sovražnika in mu naprtili krivdo. Ruse, ker ne dobavljajo dovolj plina Evropi ali Evropsko unijo, ker da otežuje trgovino. Nekoga pač.