Hezbolah z uvozom iranskega goriva lajša krizo v Libanonu

Libanon je še ena izmed pozabljenih tragedij tega sveta. Država se prebija skozi hudo gospodarsko krizo, ki jo zaostruje vojna ZDA in nekaterih zalivskih držav proti sosednji Siriji. Posledično se Libanonci soočajo s pomanjkanjem goriva, kar s seboj ne prinaša samo pomanjkanja goriva na bencinskih črpalkah, ampak tudi redukcije elektrike.

Pomoči ni od nikoder. Zahod Libanoncem pomoč pogojuje s političnimi reformami, katerih namen je na oblast pripeljati poslušne sile, ampak v državi je izredno močno šiitsko gibanje Hezbolah, ki je v vojni leta 2006 premagalo Izrael in ki nadzoruje velike dele države. Hezbolah se je tudi vmešal v sosednjo vojno v Siriji, kjer je skupaj z iranskimi borci in ruskim letalstvom vladnim silam pomagal premagati uporniške skupine, ki so jih promovirale in podpirale zahodne sile, Turčija in nekatere zalivske monarhije.

Hezbolah seveda ne bo kar tako izginil, prav tako ne bo kar prepustil vse oblasti drugim silam v tej dokaj razdeljeni državi, še posebej, ker ima na voljo zelo dobro oboroženo vojaško krilo. Še več, Hezbolah izkorišča svoje zavezništvo z islamsko republiko Iran za uvoz iranskega goriva, kar bi naj omililo samo krizo. Ta poteza je po besedah namestnika generalnega sekretarja gibanja šejka Naima Kasema, privedla do tega, da so Američani pristali, da bo Libanon gorivo lahko dobival iz Egipta, elektriko pa iz Jordanije in to preko Sirije, proti katerim ZDA vodijo vojno sankcij. Očitno je Američane strah, da bo Hezbolah še okrepil svojo moč v Libanonu, če ne bodo kontrirali njihovi nabavi iranskega goriva.

To nam pove veliko o ameriški zunanji politiki. Malo jim je mar za življenja ljudi, dokler se jim ne zazdi, da bi lahko kakšna druga sila izkoristila njihovo brezbrižnosti ali celi zlonamernost. Nekaj podobnega vidimo tudi v jeremijadah nekaterih evropskih držav o tem, kako Kitajska v Afriki izpodriva zahodne sile. Ni jim mar za življenja Afričanov, bojijo pa se, da bi se tam okrepil njihov globalni konkurent. Če ni nobene takšne nevarnosti, so preprosto tiho, ne glede na to, v kakšnih škripcih se nahajajo prebivalci te ali one države.

Pomislite le, kako je zdaj z Libijo.