Koaliciji zmanjkalo podpore za novelo zakona o varstvu javnega reda in miru

43 poslancev je glasovalo za, 44 pa proti noveli zakona, ki bi uvedel globe za žaljivo ali nedostojno obnašanje v javnosti. Proti sta glasovala tudi poslanca DeSUS Branko Simonovič in Ivan Hršak.

Rtv Slovenija:

Koalicijske poslanske skupine so sprva predlagale globo od 500 do 1000 evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. To pa je naletelo na številne kritike, da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritik oblasti.

Koalicija je nato predlog razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. Kljub temu so v večjem delu opozicije ocenili, da namen ostaja enak. Kot so opozarjali, bi v pravni red s to spremembo vnesli zmedo, saj bi šlo za subjektivno odločanje policistov, kar bi lahko imelo za posledice tudi napake in zlorabe. Po njihovem mnenju je nedostojno vedenje ustrezno urejeno že v veljavnem zakonu in potrebe za spremembe ni.

Še enkrat več se je pokazala vsa krhkost koalicije, ki nima zagotovoljene večine. Toda, to ne pomeni, da je Janševa vladavina ogrožena, kajti tistih nekaj poslancev, ki pri nekaterih vprašanjih glasujejo z opozicijo, pri drugih pa spet s koalicijo, očitno nima nobene želje po predčasnih volitvah ali zamenjavi oblasti. Pomeni to tudi, da je Državni zbor prenehal biti le glasovalni stroj, kjer se politične stranke avtomatsko postavijo na stran vlade ali na stran opozicije, ampak da se je treba boriti za podporo nekaj ključnih poslancev. To vsekakor naredi vse skupaj bolj zanimivo. Tu se tudi skriva razlog, zakaj bi Janševa vlada najraje vladala z odloki in se ognila sprejemanju zakonov v Državnem zboru, saj očitno ni prepričana, da lahko tam tudi uspe.

Kar se tiče samega zakona, ki bi uvedel globe za nedostojno obnašanje do uradnih oseb, le ta niti ne bi bil napačen. Daleč smo že zašli s to miselnostjo, da lahko vsak žali in se potem sklicuje na pravico do kritike. Toda, kako bi bilo mogoče podpreti zakon, ki ga predlagajo ljudje, ki sami tako pogosto žalijo državljane? Če bi bili sami vzor spodobnosti in lepega obnašanja, bi jih lahko še podprl, tako pa se vse skupaj zdi prekleto dvolično.