Izrael: Rusi ne bodo ovirali delovanja izraelskega letalstva nad Sirijo

Razmere na Bližnjem vzhodu so zapletene in ruska država je zaveznik in zaščitnik Sirije, a hkrati noče poslabšati svojega odnosa z Izraelom. Na eni strani torej Sircem dobavlja orožje in izboljšuje njihovo protizračno obrambo, po drugi strani mirno opazuje operacije izraelskega letalstva nad ozemljem te države. Še več, niti Sirija sama agresivno ne reagira na zdaj že običajne izraelske napade, ki so po besedah predstavnikov te države usmerjeni proti iranskim interesom v tej državi.

Kadarkoli pride do izraelskega napada, pogosto z ozemlja Libanona, kjer se Izraelci počutijo varne pred sirsko protizračno obrambo, Sirci poskušajo prestreči izstreljene rakete in zmanjšati škodo. Pri tem so kdaj uspešni, spet drugih spet ne. Nikoli sirske oborožene sile ne udarijo nazaj po ozemlju države Izrael, kar bi seveda lahko naredili, saj imajo na voljo dovolj raket, da ne govorimo o njihovih zaveznikih v Libanonu, o gibanju Hezbolah, ki ima na voljo ogromen arzenal vseh vrst raket. Očitno niti Iran, ki ima kar nekaj vpliva na to organizacijo, ne meni, da je pametno odgovarjati na izraelske napade.

Izraelski predsednik vlade Naftali Bennet in ruski predsednik Vladimir Putin sta se v petek sestala v Sočiju in po besedah izraelskega stanovanjskega ministra Ze’eva Elkina, sta se pogovarjala o ohranitvi odnosov po odhodu Benjamina Netanjahuja s položaja izraelskega predsednika vlade. Po Elkinovih besedah si bosta obe državi še naprej prizadevali, da se v Siriji izogneta medsebojnemu konfliktu.

‘Za nas je Rusija zelo pomemben igralec vnaši regiji, nekakšen sosed na našem severu,’ je po srečanju s Putinom povedal ruski predsednik vlade Bennett. Kasneje je na družabnem omrežju Facebook zapisal, da je ‘naš odnos z Rusijo strateški, a tudi vsakodnevni in ta neposreden in oseben stik moramo ohraniti.’

Odnosi v regiji so tako zapleteni, da jih ni mogoče enostavno razložiti. V sirsko vojno se je na žalost vmešalo veliko zunanjih sil, med njimi tudi Izrael, ki mu je bil propad močnega regionalnega nasprotnika vedno v interesu. S posredovanjem Irana, je ta drugi nevarni nasprotnik dobil oporišče blizu izraelskim mejam, kar je tudi uradni razlog za izraelske zračne napade. Ni videti, da bi ti kdo ve kako škodovali sirski državi ali iranskim borcem, vendar pa je že zaradi notranjepolitičnih razmer vsaki izraelksi vladi v interesu, da vsaj daje videz, da nekaj počne ob rastoči nevarnosti. Rusija ima z Izraelom dokaj dobre odnose, pomemben razlog so tudi Judi, ki so se v Izrael po propadu Sovjetske zveze priselili iz Rusije in drugih držav naslednic skupne države. Gre za okoli milijon ljudi, med katerimi mnogi še vedno govorijo rusko. Prav tako se v Moskvi zavedajo svoje omejene moči v regiji in nočejo z večjo vojno med Sirijo in Izraelom ogroziti svojega kontingenta v Siriji, dolgoročno pa želijo ohraniti razvezane roke za diplomatsko delovanje. Tudi če kritizirajo številčne izraelske zračne napade, torej ne bodo naredili ničesar, da bi zaostrili razmere.