71% Američanov meni, da gre njihova država v napačno smer

Po zadnji anketi NBC News le 42% Američanov odobrava delovanje predsednika Bidna, ki je na oblasti šele devet mesecev. Takšen odstotek podpore je večino časa imel tudi njegov predhodnik Trump, kar kaže na nadaljevanje globoke razdeljenosti ZDA. Toda, za Bidna so stvari še hujše, saj tudi veliko demokratov negativno ocenjujejo njegovo delo.

NBC:

Po anketi 42 odstotkov odraslih odobrava Bidnovo celotno delo predsednika, kar je upad za 7 točk glede na avgust, pri čemer večino upada odnesejo ključni deli demokratske baze. To je v primerjavi s 54 odstotki, ki pravijo, da ne odobravajo predsednikovega dela, kar je za 6 točk več od avgusta. Z uporabo Gallupovih zgodovinskih podatkov, je Bidnova ocena v tej anketi (42 odstotkov) nižja od vseh drugih sodobnih predsednikov v prvem letu v podobnem času, z izjemo Donalda Trumpa (čigar ocena je jeseni 2017 v povprečju znašala 37 odstotkov).

51% odraslih Američanov podpira način, kako se Biden sooča s Covid-19, medtem ko jih le 40% z odobravanjem gleda na njegovo spopadanje z gospodarskimi problemi.

Obstaja realna možnost, da se Donald Trump leta 2024 vrne na mesto predsednika ZDA, a demokrati se morajo prej soočiti z volitvami leta 2022, na katerih se bo izbiralo člane Predstavniškega doma in tretjino senatorjev. Če se bodo slabe razmere v državi nadaljevale, utegnejo republikanci doseči kar nekaj zmag in spremeniti razmerje sil, kar bo potem predsedniku Bidnu, če bo takrat še na položaju, onemogočilo kakršnekoli bolj radikalne reforme. No, resnici na ljubo nič ne kaže, da bi Biden bil pripravljen uvesti kakšne reforme, ki bi zadovoljile bolj radikalno krilo demokratske stranke. Na koncu koncev ga je na ta položaj spravil tisti del demokratske stranke, ki si ne želi večjih sprememb, medtem ko je z metanjem polen pod noge onemogočil (že drugič) progresivnega kandidata Bernija Sandersa.

Biden se res sooča s številnimi krizami, a nizka podpora že kaže na globoke težave ameriške države. Gre za nadaljevanje razkola iz Trumpovega obdobja. ZDA so razbite na dva tabora, pri čemer večina v enem in v drugem ne posluša več glasov iz nasprotne strani. Kakor so demokrati za časa Trumpove vladavine živeli od norih teorij zarot, da je njihov predsednik na oblast prišel s pomočjo Rusije in da je v resnici fašist, tako republikanci zdaj verjamejo, da je Biden komunist, ki je v službi Kitajske. Ta politični cirkus samo še zaostruje že tako slabe razmere in je nadgradnja brezobzirne kulturne vojne, ki se preliva v medije, v zabavno industrijo in celo v šport.