BiH pred razpadom? Še en neuspeh zahodne politike

Slabe razmere na zahodnem Balkanu so v veliki meri krivda zahodnih držav, predvsem Evropske unije. Da, lokalne politične elite nosijo svoj delež krivde, toda, kdo je imel zadnjih dvajset let prevlado v tej regiji, kdo je imel vzvode v svojih rokah, da bi lahko nekaj spremenil na bolje in kdo ni naredil ničesar, tako da zdaj govorimo o nevarnosti nove vojne? Seveda tega ne bo nihče priznal. Raje bodo iskali krivce povsod drugod. V lokalnih nacionalistih, v negativnem vplivu Rusije in tako naprej.

Celoten zahodni Balkan je že dolgo le v vlogi kolonij. Vir surovin, poceni delovne sile in tržišče za zahodne izdelke. Nič več. To je razlog, zakaj se te države praznijo in zakaj se noben problem ne razreši in stara trenja še vedno živijo. Čeprav prebivalci te regije tega ne bodo radi priznali, so nekako v vlogi Afganistana ali kakšne afriške države. Zahod jim v resnici noče pomagati, ne more pa si dovoliti, da bi svoj vpliv povečala kakšna druga sila. Zato životarijo naprej.

RTV Slovenija:

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt v poročilu ZN-u svari, da je država v neposredni nevarnosti, da razpade, in da obstaja “zelo resnična” možnost nove vojne.

Če bodo srbski separatisti v BiH-u uresničili svoje napovedi o ustanovitvi svoje vojske, s čimer bi razcepili oborožene sile države, bodo potrebne dodatne mirovne enote, da bi preprečili zdrs v novo vojno, je posvaril Schmidt.

Kaj zahodni Balkan potrebuje? Močno zunanjo silo, ki bo končno naredila red, tudi če bo pri tem spreminjala meje. Če ni bil problem razbitje nekdanje skupne države Jugoslavije, če nihče pod vprašaj več ne postavlja neodvisnosti Slovenije ali Hrvaške, potem morebiti za skupno dobro tudi prilagoditev obstoječih meja ne bi bila tako slaba, še posebej, če nekateri narodi preprosto nočejo živeti skupaj v isti državi. Ali ne. Meje lahko ostanejo, če se najde rešitve znotraj obstoječih državnih tvorb. Cilj mora biti urediti odnose, v regijo prinesti investicije, denar, dvigniti gospodarstvo, ljudem omogočiti, da si bodo doma lahko uredili življenje in jim ne bo treba s trebuhom za kruhom.

Na žalost se zdi, da Evropska unija preprosto ni takšna sila in da mnogim stanje pač ustreza. Tudi, če bo na koncu privedlo do nove vojne. Seveda, tedaj bodo prst uperili v koga drugega in ga razglasili za krivca.