Rusija z rekordnimi rezervami

Se spomnite tistih let po ukrajinskem prevratu, aneksiji Krima in uvajanju sankcij proti ruski državi, ko so razni ‘strokovnjaki’, novinarji in politiki napovedovali, da bo Rusiji kmalu zmanjkalo denarja? Zelo so bili glasni takrat, zelo samovšečni in prepričani v svoj prav, a zgodilo se je ravno nasprotno. Po prvih šokih se je rusko gospodarstvo pobralo, preživelo celo hud padec cen nafte, država pa je svoje finance obdržala v dobrem stanju.

Ruske mednarodne rezerve tako niso izginile, celo povečale so se. Tako visoke niso bile še nikoli. Po podatkih ruske centralne banke so dosegle 632,2 milijarde $. Rastejo celo v slabih pogojih krize s Covid-19, ki marsikje po svetu duši gospodarsko rast in povečuje inflacijo. Ob trenutno izredno visokih cenah plinah in nafte, se Rusom obeta še dodaten zaslužek.

Vprašanje je, če se bo ta prelil v mnogo višjo gospodarsko rast. Za razliko od finančne stabilnosti, ruske oblasti niso tako uspešne pri vzpodbujanju hitrejše gospodarske rasti. Po padcu za 4% na vrhuncu krize s Covid-19, se je rusko gospodarstvo že pobralo, a je daleč od rasti tam čez 5, 6%, ki bi državi omogočile, da bi dohitevala zahodne partnerje.