SDS v merjenju javnega mnenja še vedno v vodstvu, a KUL vseeno na poti do zmage

Tako je za RTV Slovenija namerila Mediana:

Na vprašanje, katero stranko bi podprli, če bi bile volitve jutri, bi največ oziroma 16,3 odstotka anketirancev podprlo stranko SDS. SD bi podprlo 11,8 odstotka volivcev, Levico 8,4 odstotka, LMŠ 8,3 odstotka, NSi 5,9 odsotka, SAB 4,3 odstotka. Med parlamentarnimi strankami se tri ne bi več uvrstile v parlament: SNS bi podprlo le še 1,6 odstotka volivcev, DeSUS 1,4 odstotka in SMC 0,8 odstotka.

Medtem ko SDS še vedno ohranja prednost, saj ima izredno lojalno volilno bazo, imajo opozicijske stranke povezane v koalicijo KUL še vedno veliko prednost pred potencialno koalicijo Janeza Janše, v katero bi se uvrstila le še NSi. SMC in DeSUS sta politično mrtvi, upanje ostaja le v preboju kakšne manjše stranke, ki bi bila pripravljena na sodelovanje. Največ obeta Povežimo Slovenijo, a tudi SNS ali Naša dežela bi s prebojem v Državni zbor lahko Janši prinesla tistih nekaj poslancev, ki bi razbili večino strank KUL.

Tri opozicijske stranke, SD, LMŠ in Levica imajo dokaj izenačeno podporo, zaradi česar bi lahko prišlo do nekaj trenj med njimi, saj ni jasno, kdo bo kot zmagovalec lahko postavil predsednika vlade. SAB se zdi že precej oddaljena. Alenka Bratušek je uspela prevzeti del podpore stranke upokojencev, zaradi česar je njena podpora zadnje čase solidna, toda za zdaj ji ni uspelo prepričati večjega dela liberalnega volilnega telesa in prehiteti Marjana Šarca, ki sicer niti približno ni sposoben nagovoriti celotnega dela volilnega telesa, ki je nekoč prinašal zmage Janezu Drnovšku, kasneje pa tudi Miru Cerarju.

Čeprav se NSi sili na tako imenovano politično sredino, nima posebnega uspeha. Na eni strani ni večjega odpada konservativnih volivcev od stranke SDS, na drugi ni sposobna nagovoriti več ekonomsko liberalnih državljanov. Vsi tisti, ki nasprotujejo vladi, NSI seveda vidijo kot trden del koalicije in preprosto ne zaupajo, da po volitvah ne bo takoj skočila v objem z Janšo. Kaže se še en problem, saj Povežimo Slovenijo kot ekonomsko liberalna stranka računa na iste glasove.

Kakor že nekaj časa, se kaže prednost koalicije KUL pred navezo SDS-NSi, toda igre seveda še ni konec. Ravno številne stranke, ki se gnetejo ob robu vstopa v Državni zbor so tiste, ki imajo ključ do končne zmage ene ali druge strani. Že preboj le ene teh strank bi lahko zelo zapletel povolilno kombinatoriko.