Novo gibanje Povežimo Slovenijo je veliko upanje Janeza Janše, da se po volitvah zopet zavihti na prestol

Kot poroča Sobotainfo, bo na naslednjih volitvah sodelovalo novo ustanovljeno zavezništvo imenovano Povežimo Slovenijo, ki bo merilo na politično sredino. V gibanju bo več že znanih politikov in političnih strank in Zdravko Počivalšek, Andrej Čuš in Franc Kangler se bodo na tak način reševali iz dokaj klavrnega stanja, kar se javnomnenjske podpore tiče.

Med podporniki političnega gibanja so med drugim Oto Pestner, ki bo kot kandidat za poslanca na skupni listi gibanja zastopal slovenske glasbenike, pa Ernest Petrič, nekdanji predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije, Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje, Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu, Ciril Smrkolj, bivši kmetijski minister, Lucija Polavder, judoistka in Tina Bregant, državna sekretarka v času ministra Gantarja.

Sodelujočih bi lahko bilo še mnogo več, saj je politikov in političnih strank, ki same zase nič ne pomenijo, kar nekaj. Veliko vprašanje je seveda, če jim bo to povezovanje pomagalo. Vsekakor na kakšen velik uspeh ne morejo upati, a potem, uspeh bi bil že preboj v Državni zbor.

Razmerje med obema velikima koalicijama v slovenskem političnem prostoru, torej med opozicijsko KUL in med koalicijsko SDS in NSi, je dokaj stabilno. SD, LMŠ, Levica in SAB imajo kar znatno prednost in jim po javnomnenjskih anketah po volitvah kaže na udobno večino v Državnem zboru. Toda, do volitev je še kar nekaj mesecev, opozicijske stranke pa se soočajo s svojimi problemi. Za marsikoga, ki sicer iz dna srca prezira vladajočo koalicijo, preprosto niso dovolj prepričljive. In tu nastopijo politične stranke z majhno podporo, ki pa še lahko zadnji hip dosežejo ravno toliko, da se prebijejo v Državni zbor in spremenijo skupno razmerje moči in postanejo jeziček na tehtnici. Zavezništvo Povežimo Slovenijo bi lahko, če bi dobilo štiri poslance, odločalo, kdo bo predsednik vlade in glede na to, da gre ali za bolj desno usmerjene sile, ali pa za takšne, ki so pripravljene sodelovati z vsemi, bi Janezu Janši še kako ustrezal njihov uspeh, saj bi potem lahko sestavil večino.

Ima Povežimo Slovenijo realne možnosti? Če seštejemo podporo vsem članom te povezave, potem je preboj v Državni zbor mogoč, a ne preveč verjeten, na koncu pa ga bi bolj kot Zdravko Počivalšek in Alojz Kovšča lahko proti uspehu ponesla povezava med ljudsko, konservativno opcijo na eni in zeleno na drugi strani. Odvisno, kako se bo predstavnikom povezave pač uspelo predstaviti. Problem je že v tem, da gre za kar veliko različnih politikov, ki so navajeni vodilnih vlog in se bodo morali naučiti delati v skupno dobro večje povezave. Tukaj bi osebni interesi že lahko igrali pomembno vlogo.

2 thoughts on “Novo gibanje Povežimo Slovenijo je veliko upanje Janeza Janše, da se po volitvah zopet zavihti na prestol

Komentarji so zaprti.