Gerasimov zavrnil navedbe, da se Rusija pripravlja na invazijo v Ukrajino, opozoril, da bo v primeru ukrajinskega napada na Donbas reagirala

Kot pokvarjena plošča se že od državnega prevrata v Kijevu ponavljajo poročila o ruski invaziji v Ukrajino. Putin je ukazal aneksijo Krima in skoraj gotovo je nekaj ruskih čet sodelovalo pri obrambi Donbasa pred ukrajinsko ofenzivo, kar je privedlo do dveh silovitih porazov vladnih sil pri Ilovajsku in pri Debaltsevu. Toda, Kremelj ni pokazal nobene želje po večji vojni in zasedbi celotne države, nekaj kar bi sicer lahko že naredil, če bi to res hotel.

Te dni smo priča novim poročilom o zbiranju ruskih vojsk v bližini ukrajinske meje. ZDA in Ukrajina zatrjujejo, da se pripravlja invazija, po nekaterih podatkih s kar 175000 vojaki. Do napada bi naj prišlo v nekaj mesecih. Res je, da so ruske vojske v večjem številu prisotne na ukrajinski meji, toda te so tam, ker se v Moskvi bojijo ukrajinskega napada na Donbas. Namreč, velik del ukrajinske vojske je razpostavljen za napad na samorazglašeni republiki v Donecku in Lugansku.

Doživljamo ponovitev pomladanskih dogodkov, ko je prav tako kazalo na ofenzivo vladnih sil in je Rusija v bližino Ukrajine premestila večje sile in dala jasno vedeti, da bo v primeru napada posredovala. V Donbasu so pač ruske oblasti potegnile rdečo črto in dale jasno vedeti, da ne bodo mirno gledale, kako bodo Ukrajinci čistili uporniško ozemlje, morebiti celo z brutalnim kršenjem človekovih pravic, na kar, to je pač jasno, zahod ne bo reagiral.

Šef ruskega generalnega štaba Valerij Gerasimov je na brifingu pred tujimi vojaškimi atašeji za lažne označil navedbe, da se Rusija pripravlja na invazijo, zavrnil pa je tudi pomisleke glede premikanja ruskih sil na samem ruskem ozemlju. ‘Države NATO posvečajo pretirano pozornost gibanju vojakov po ozemlju Ruske federacije. Prerazporeditev enot med bojnim usposabljanjem je rutinska praksa za oborožene sile katere koli države,’ je dejal.

Je pa Gerasimov dal vedeti, da bo Rusija onemogočila ukrajinsko vojaško reševanje situacije v Donbasu. ‘Dobava helikopterjev, brezpilotnih letal in letal Ukrajini sili ukrajinske oblasti k drastičnim in nevarnim korakom. Kijev ne izpolnjuje dogovorov iz Minska. Ukrajinske oborožene sile razglašajo začetek uporabe protitankovskih raketnih sistemov Javelin, ki so jim jih dobavile ZDA v Donbasu, uporabljajo pa tudi izvidniška in udarna brezpilotna letala turške proizvodnje,’ je še povedal Gerasimov.

Ruski predsednik Vladimir Putin za zdaj vztraja pri dogovorih iz Minska, ki predvidevajo decentralizacijo Ukrajine. Ta država bi bila za Rusijo, če bi se jo odločila vojaško okupirati, prej breme, kot nagrada. Moskva se je ustavila pri priključitvi Krima že zato, ker lahko zdaj tja investira znatna sredstva, ne da bi pretirano obubožala svoj proračun. V primeru večjih ozemelj, ki bi prišla pod njen nadzor, bi se finančna cena znatno povečala. Iz vojaškega stališča je najboljši trenutek za vojno že minil, saj so ukrajinske oborožene sile doživele preobrazbo in v uporabo pridobile modernejšo orožje. Če bi Rusi res hoteli vojno, bi se zanjo odločili že zdavnaj, saj bi jo pred leti tudi mnogo lažje zmagali. Kar se tiče sankcij, ki bi jih proti njim uvedel zahod, je tudi tako, da se ruska država vedno bolj preusmerja na vzhod, proti Kitajski in je vsekakor sposobna preživeti dodatne šoke.

Sporočilo iz Moskve je jasno in je bilo ponovljeno že večkrat. V primeru napada vladnih sil na obe uporniški republiki, bodo ruske oborožene sile posredovale. Do kam bo potem to posredovanje seglo, je veliko vprašanje. Lahko se konča pri zaščiti ozemlja obeh republik, lako poseže še dlje, vse to vzpostavitve kopenskega mostu do Krima. Pohod na Kijev je malodane izključen. Odločitev, kaj se bo zgodilo, je v resnici na strani ukrajinskih oblasti in njihovih ameriških gospodarjev. Do zdaj je ruski predsednik Putin že večkrat dokazal, da bolj kot ne le reagira na poteze svojih nasprotnikov.