Nobene kazni za ameriške vojake, ki so v avgustovskem napadu ubili deset afganistanskih civilistov

Ob umiku tujih sil iz Afganistana je 26. avgusta 2021 prišlo do hudega terorističnega napada pred vrati kabulskega letališča, v katerem je bilo ubitih čez 180 ljudi. Odgovornost za napad, v katerem je umrlo tudi 13 ameriških vojakov je prevzela Islamska država.

Američani ne bi bili Američani, če ne bi v nekaj dneh izvedli povračilnega napada. Seveda so s tem želeli sporočiti celemu svetu, da vedo, kdo jih je napadel v terorističnem napadu in da bo brutalna kazen doletela vsakogar, ki bi si drznil narediti kaj podobnega. Toda, kmalu se je izkazalo, da niso ubili pripadnikov Islamske države, ampak deset civilistov, med njimi sedem otrok.

Če kdo je mislil, da bodo ameriški vojaki, ki so z brezpilotnim letalom sejali smrt, odgovarjali za svoj zločin, se je seveda pošteno motil. Preiskava dogodka je pokazala, da ni bil kršen noben zakon in posledic za vojake in njihove poveljnike ne bo.

Kot poroča The New York Times:

Kasnejša preiskava na visoki ravni ni odkrila nobenih kršitev zakona, a se je ustavila pred popoln oprostitvijo vpletenih, češ da gre za “stvar poveljstva”. G. Austin je zadnjo besedo o vseh upravnih ukrepih, kot so ukori ali znižanja, prepustil dvema višjima poveljnikoma – generalu Kennethu F. McKenzieju mlajšemu, vodji osrednjega poveljstva vojske, in generalu Richardu D. Clarku, vodji poveljstvo za posebne operacije. Oba častnika nista našla razlogov za kaznovanje vojaškega osebja, vpletenega v dogodek, je dejal uradnik Pentagona.

Na nek način je to zadnje darilo ZDA Afganistanu dobra slika celotnega delovanja Američanov in njihovih pomagačev v tako imenovani vojni proti terorizmu. Ogromno laži in pobijanja, s poraznim rezultatom, odgovarjal pa nikoli ne bo nihče.

Skoraj vse, kar so visoki obrambni uradniki trdili v urah, dneh in tednih po napadu z dronom v Kabulu, se je izkazalo za laž. Razstrelivo, za katerega je vojska trdila, da so ga naložili v prtljažnik bele limuzine, ki jo je zadela raketa Hellfire z brezpilotnega letala, so bile verjetno steklenice z vodo. Sekundarna eksplozija na dvorišču v gosto naseljeni soseski Kabul, kjer se je zgodil napad, je bila verjetno posoda za propan ali plin, so sporočili vojaški uradniki.

Že takoj po terorističnem napadu Islamske države je bilo jasno, da Američani ne morejo dobro vedeti, kdo jih je napadel, sicer bi napad seveda pravočasno preprečili. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bodo udarili po prvi priročni tarči in žrtve razglasili za teroriste. Bog ve, kolikokrat v zadnjih dvajsetih letih so tako ravnali v Afganistanu in koliko vseh mrtvih Talibanov in teroristov je v resnici bilo civilistov. Ni čudno, da so vojno na koncu izgubili.