Neodgovorne obtožbe na račun Inštituta 8. marec

‘Vemo, kje živite.’ Takšna sporočila je na svoje domače prejelo več ministrov in poslancev. V pošiljkah s poštnim žigom pošte v Vranskem, je bila še risbica visli in naboj. Tarča teh groženj so bili pretežno poslanci SDS in podporniki Janševe vlade.

Večer:

Grozilna pisma so prispela na domače naslove ministra za finance Andreja Širclja, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vinka Gorenaka in poslancev Mojce Škrinjar, Karmen Furman, Tomaža Lisca, Jožeta Tanka, Janeza Moškriča (vsi SDS), Aleksandra Reberška (NSi), Gregorja Periča (Konkretno) in Zmaga Jelinčiča (SNS).

“Grozilno pismo sem prejel tudi jaz, vsebina pa je kar zgovorna. Po moji oceni gre za kaznivo dejanje grožnje, ki se po spremembi zakona lansko leto preganja po uradni dolžnosti, in jaz sem to prijavil policiji. Pozivam tudi vse ostale, ki so to prejeli, da prijavijo,” je Gorenak potrdil N1. Na twitterju pa je objavil ovojnico, naslovljeno na ministra Širclja. 

Nedvomno mora policija te grožnje vzeti resno in preganjati storilca ali storilce. Slovenska družba je postala preveč prizanesljiva do raznih groženj, ki se širijo predvsem preko družabnih omrežij. Toda, ta zgodba ima tudi drugo, prav tako grdo dimenzijo. Nekatere žrtve teh grozilnih pisem so vse skupaj izkoristile za napad na Inštitut 8. marec in povedati je treba, da gre za grdo, prav nagnusno potezo. Namreč, kljub temu, da nimajo nobenega dokaza, so organizacijo, ki jo vodi Nika Kovač, obtožili pošiljanja grozilnih pisem. Še huje je. Prav aktivisti Inštituta 8. marec nameravajo po Sloveniji nagovarjati državljane, naj volijo politične stranke, ki bodo končale vladavino gospoda Janše. Zdaj pa pomislite, kaj takšne neodgovorne izjave lahko povzročijo. Najde se lahko kakšen preveč zagreti podpornik vlade in se odloči, da bo nasilno obračunal s temi aktivisti, povsem prepričan, da prav ti predvsem mladi ljudje z grozilnimi pismi ustrahujejo ministre in poslance.

Če se bo to zgodilo, bo krivda pri tistih, ki so brez dokazov obtoževali, ne pa pri kakšnem starem pijančku, ki je preveč resno vzel politično propagando in se je odločil pretepsti ali ubiti mladega aktivista.