Robert Golob je rahlo pozelenel

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob bo kandidiral na sredinem kongresu stranke Z.Dej, od vodenja katere se je priročno umaknil nekdanji okoljski minister Jure Leben. S tem bo Golob tudi čisto zares stopil v politično areno. Četudi njegova politična kariera ni od včeraj, ga bo večina volivcev vseeno videla kot novi obraz in kot nevarnega tekmeca Janezu Janši, kar mu utegne močno povečati možnosti na volitvah, hkrati pa nekoliko zmanjšati moč koalicije KUL.

Strank Zelenih dejanj (Z.Dej) bo Golobu le vozilo za volitve in mu bo omogočila, da stranko prevzame in mu ni treba iz nič ustvarjati nove. Seveda bo moral zaradi tega rahlo pozeleneti, a to mu ne bo v škodo, saj je volivcev, ki si želijo bolj okolju prijaznih politik več kot dovolj. Ali kot je dejal, si bo prizadeval za zeleno in digitalno preobrazbo ter vlaganje v ljudi. Golob bo tudi nagovarjal tiste volivce, ki jih nagovarjajo vsi nasledniki Drnovšek LDS, torej bolj ekonomsko liberalno družbo. Ekonomsko liberalno v slovenskih razmerah, seveda. Prav zaradi tega mu njegova visoka plača v Gen-I ne bi smela pretirano škoditi, čeprav mu jo bodo njegovi nasprotniki vsekakor metali v obraz.

Pravo razkrivanje tega, kaj Golob v resnici predstavlja, šele prihaja. Zanj se predvolilna kampanja zdaj začenja zares. Vsekakor bo na prvo mesto moral postaviti sebe kot alternativo Janši, saj utegne to nagovoriti tiste volivce, ki mrzlično iščejo rešitelja pred trenutno vlado, a niso čisto zadovoljni s ponudbo opozicijskih strank povezanih v koaliciji KUL. Njegov malo lev, malo desen je namerno umeščanje v tako imenovano sredino (ki seveda ne obstaja). S tem išče tiste volivce, ki si želijo predvsem zmernosti in ki so jim programske rešitve na drugem mestu, ker niti nimajo volje in želje, da bi programe brali in preverjali, kdo vse se je znašel med kandidati za poslance.

Dve stvari, ki jih lahko v prihodnjih tednih pričakujemo. Prvič, ankete javnega mnenja bodo zdaj upoštevale stranko Z.Dej z Golobom na čelu, kar nam bo pokazalo boljšo sliko političnega prostora. Drugič, videli bomo, ali je Golob sposoben sodelovati s KUL v sestavi, v kakršni je ta zdaj. Tukaj mislim na Levico, saj bo Golob z lahkoto našel skupne točke z LMŠ in SAB in verjetno nekaj tudi s SD.