Američani bežijo iz Ukrajine, a to še ne pomeni, da je ruski napad neizbežen

Ameriški mediji poročajo, da bi se naj v prihodnjih dneh začela evakuacija ameriških diplomatov iz Ukrajine. Zahodni medji so polni zgodb o pripravah na obsežen ruski napad na Ukrajino in poudarjajo, da je v bližini meje čez 100000 ruskih vojakov. Nekatere države Ukrajincem pospešeno dobavljajo orožje, a hkrati vsi zagotavljajo, da se sami proti Rusom borili ne bodo. Kijev bo v primeru vojne ostal sam.

Toda, ob vseh teh poročilih ne smemo pozabiti, da ruska diplomacija poudarja, da napada na Ukrajino ne pripravlja, da njihov odgovor, če zahod ne bo pristal na njihov ultimat, ne bo prišel v obliki tankovskih kolon na ulicah Kijeva. So pa ruske oblasti v preteklosti dale jasno vedeti, da bodo posredovale v primeru napada ukrajinskih sil na uporniški Donbas. Tedaj bi resnično lahko prišlo do vojaške operacije, a v kakšnem obsegu, tega ne ve nihče. Čisto mogoče, da bi se ruske oborožene sile zadovoljile z zaščito Donbasa in ne bi napredovale dalje, saj bi s tem močno zmanjšale izgube v svojih vrstah in med civilnim prebivalstvom.

Vedno več ruskih vojakov in tehnike se premika proti zahodu. Na eni strani so nameščeni ob meji z Ukrajino, na drugi strani se pripravljajo obsežni vojaški manevri z Belorusijo.

Na tej točki ne smemo zavreči niti tega, da ZDA tako zelo strašijo z ruskim napadom na Ukrajino, ker bodo potem, ko tega ne bo, lahko trdili, da so ga odvrnili s svojimi grožnjami. Domačo javnost bodo prepričevali, da so s svojo odločnostjo ustavili Putina. Spomnimo se, da je po prevratu v Ukrajini leta 2014 bilo že veliko napovedi ruske invazije, a se nič takšnega ni zgodilo.