Kakšna je ameriška strategija v boju proti globalnim konkurentom?

Priznati je treba, da so ZDA veliki zmagovalec vojne v Ukrajini. To državo so Američani namerno žrtovali in s tem okrepili svoj nadzor nad evropskimi zavezniki. Takšna strategija ni nič novega. V Washingtonu so že nekaj časa nazaj spoznali, da sami ne morejo več vzdrževati svoje hegemonije in blokirati razvoja globalnih konkurentov, je pa to nekaj časa še mogoče v okvirjih zavezništev.

Te dni se ukrajinski predsednik Zelenski čudi, kako to, da ga je zahod pustil na cedilu, da se vojaško ne odzove na rusko vojaško akcijo. Kot da je pozabil, da so mu prav zahodni voditelji, med njimi tudi ameriški predsednik Biden povedali, da se vojaško ne bodo vmešali. Dali so mu orožje, nudili so urjenje in za ukrajinske oborožene sile zbirali informacije o sestavi in položajih ruskih oboroženih sil in sil obeh uporniških republik, nikoli pa niso obljubili, da jih bodo zaščitili s svojimi vojaki.

Za ZDA je vojna v Ukrajini odlična novica. Lahko rečemo, da so naivne Ukrajince uporabili kot topovsko hrano, da so jih po uporabi celo zavrgli, ker je njihov cilj vedno bil drugje. Z žrtovanjem Ukrajine so zelo otežili življenje vsem tistim evropskim politikom, ki bi radi več neodvisnosti in ki so bili pripravljeni na gospodarsko sodelovanje z Rusijo. Zdaj bodo evropske države delale na tem, da se rešijo odvisnosti od ruskih energentov in jih nadomestijo z dražjim ameriškim naravnim plinom in kdo ve, od kod bodo dobivale nafto. Demonizacija Rusije bo naredila svoje tudi na obrambnem področju in izdatki za obrambo se bodo zvišali, to pa zagotovilo veliko posla ameriškim proizvajalcem. Diplomatsko bodo evropske države še bolj podrejene ameriškim željam. Na tak način bodo ZDA okrepile svojo dominacijo in uporabile evropske resurse za novo hladno vojno.

Enak pristop Washington vodi v vzhodni Aziji. Namesto Ukrajine je tam Tajvan. Američani dobro vedo, da te otoške države vojaško ne morejo obraniti pred Kitajsko, a kljub temu vodstvo Tajvana izkoriščajo za provociranje velikana čez morsko ožino. Če bodo provocirali dovolj odločno, bodo izsilili kitajsko vojaško posredovanje in v vzhodni Aziji se bo zgodilo enako, kot v Evropi. Prestrašeni ameriški zavezniki bodo za obrambo začeli namenjati več denarja, postali bodo bolj odvisni od ZDA in svoje resurse bodo ameriškemu imperiju samovoljno dali na razpolago.

Tretji takšen primer je Iran, kjer ZDA prav tako gradijo koalicijo. Pomemben del te koalicije je Savdska Arabija, ki je diktatura najbolj nazadnjaške vrste in ki ta čas še vedno vodi barbarsko vojno v sosednjem Jemnu. Toliko v poduk, da kdo ne bo mislil, da gre tukaj za demokracijo, svobodo in spoštovanje človekovih pravic.