Uroš Lipušček odlično orisal rusko-ukrajinsko krizo

Malo je strokovnjakov in novinarjev, ki si v teh norih časih upajo bolj objektivno razmišljati o krizi na vzhodu Evrope. Hitro si lahko označen za rusofila, putinofila, ali kaj podobnega. Uroš Lipušček je v tem pogovoru, ki je bil očitno posnet pred začetkom vojne v Ukrajini, dobro orisal razmere. Predvsem je to naredil zelo nepristransko. Bojim se, da bo zaradi tega še imel težave in bo, če ga bodo opazili, najmanj cilj spletne drhali, ki ga bo hotela utišati in onemogočiti. Takšen je pač naš svet. Ni dobro razmišljati po svoje.

Lipušček se je podobno kot sem se sam, zanašal na racionalni premislek o možnosti velike vojne v Ukrajini in se zmotil. Vse, kar je povedal, torej da je Ukrajina breme, revna in propadla država, ki si je Rusi ne želijo nadzorovati, je res. Kljub temu je prišlo do večje ruske vojaške operacije in tanki dejansko peljejo proti Kijevu. Kakšen načrt ima rusko vodstvo, bomo seveda šele videli. Osebno še vedno mislim, da ne nameravajo Ukrajine priključiti, ampak tega ne bom več trdil.

Vsak se lahko zmoti. Kar je nedopustno, je zavestno laganje in tega je veliko. Razni strokovnjaki vso krizo v Ukrajini razlagajo skozi svojo rusofobijo in nepošteno predstavljajo razmere. Toda, ker vladajo prav plemenske razmere, kjer moraš govoriti to, kar mislijo vsi okoli tebe, sicer te napadejo in uničijo, so ljudje kot Lipušček bolj redki.