Gospod brez Twitter računa

Medtem, ko je zdaj že odhajajoči predsednik vlade Janez Janša družabno omrežje Twitter uporabil za svojevrstno orožje v propagandni vojni, zmagovalec državnozborskih volitev Robert Golob svojega računa niti ne namerava imeti. In to je treba pozdraviti.

Twitter je družabno omrežje, ki ga uporablja manjšina Slovencev. Manj, kot recimo Facebook. Predstavlja določen mehurček, zaradi česar marsikateri uporabnik po razgretih debatah napačno sklepa, kakšno je stanje v družbi. Toda, hkrati je postal bojišče politikov, a tudi novinarjev in aktivistov, kar daje občutek o velikem pomenu tega družabnega omrežja.

Družabna omrežja imajo svojo vrednost. Enostavno je širiti svoja mnenja iz izmenjevati poglede o vseh perečih temah v družbi. Navadnemu posamezniku dajejo možnost, da se izraža. Demokratizirajo proces širjenja informacij. Na žalost so prav tako kot stari mediji podvržena širjenju laži. Ker svoja mnenja širi ogromno ljudi, ki se spopadajo v takšnih in drugačnih debatah, družabna omrežja prispevajo k še večji polariziranosti. Uporabniki namreč v vsak spopad investirajo del sebe, zaradi česar je tudi tako težko narediti korak nazaj in o vsem, o čemer gre beseda, trezno premisliti. Nihče ni rad poraženec, tudi če zagovarja največji nesmisel. Seveda družabna omrežja tudi požirajo čas in hitro zasvojijo. So neka vrsta mamila.

Menim, da so za politične igralce družabna omrežja lahko dobro sredstvo nagovarjanja volivcev. Toda, ob tem bi morali paziti, da ne prestopijo meje dobrega okusa. To se pa zelo hitro zgodi, ko se začnejo prepirati s svojimi političnimi nasprotniki in odgovarjati na vsako, še tako podlo kritiko vsakega anonimneža, ki ima pet minut časa. To ne koristi nikomur. Zaradi tega sem mnenja, da bi politiki družabna omrežja morali uporabljati bolj redko in kot enosmerno cesto, torej da povedo, kaj mislijo, ne pa se zapletati v brezplodne spopade. S tem bi prispevali k ohladitvi pregretega ozračja.

Na koncu še to: zakaj za vraga se vsem zdi normalno, da ima vsak, ki nekaj pomeni, svoj račun na družabnem omrežju Twitter? To velja celo za državne institucije. Gre vendarle za ameriško zasebno podjetje, ki je znano po tem, da rado briše vsebine tistih, ki so tisti hip tarča ameriškega imperija, ali pa tistih, ki so iz tega ali onega razloga obtoženi širjenja sovražnega govora. Navsezadnje so izbrisali celo nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Državne institucije bi se morale bolj zanašati na svoje spletne strani, pa naj potem novinarji od tam prepisujejo sporočila, namesto da se po najlažji poti odpravijo na ameriško družabno omrežje. Kaj, če bo na koncu prevladal Tik Tok, bo slovenska vlada tudi tam imela svoj račun? Ali na ruskem VKontakte?

1 thoughts on “Gospod brez Twitter računa

Komentarji so zaprti.