Gibanje Svoboda brez Twitter računa

‘Skoraj tri tedne je minilo, odkar je bil naš račun zaradi (tehnične) napake začasno zaklenjen in v tem času smo ugotovili, da Twitterja za učinkovito nagovarjanje ter obveščanje državljank in državljanov o aktivnostih stranke sploh ne potrebujemo,’ so zapisali na svojem spletnem portalu pri Gibanju Svoboda.

Tako so še zapisali:

Prav nasprotno. Analize kažejo, da Twitter v Sloveniji aktivno uporablja zgolj ozek krog ljudi, hkrati pa se je sprevrgel v družbeno omrežje, ki so ga določene skupine – predvsem gre za člane in podpornike nekaterih političnih strank – zlorabile za poglabljanje polarizacije, širjenje lažnih novic, manipulacij, diskreditacij,  žalitev in celo sovražnega govora. Glede na ravnanja in napovedi novega lastnika oziroma vodstva Twitterja pa lahko pričakujemo, da bodo nedostojni komunikaciji in sovražnemu govoru še dodatno odprli vrata.

Tako sem sam napisal pred nekaj meseci:

Menim, da so za politične igralce družabna omrežja lahko dobro sredstvo nagovarjanja volivcev. Toda, ob tem bi morali paziti, da ne prestopijo meje dobrega okusa. To se pa zelo hitro zgodi, ko se začnejo prepirati s svojimi političnimi nasprotniki in odgovarjati na vsako, še tako podlo kritiko vsakega anonimneža, ki ima pet minut časa. To ne koristi nikomur. Zaradi tega sem mnenja, da bi politiki družabna omrežja morali uporabljati bolj redko in kot enosmerno cesto, torej da povedo, kaj mislijo, ne pa se zapletati v brezplodne spopade. S tem bi prispevali k ohladitvi pregretega ozračja.

Družabna omrežja so le še eno sredstvo, ki v tej moderni dobi za širjenje svojih sporočil potrebuje politika. Twitter, ki je nedavno prišel pod nadzor ameriškega oligarha Elona Muska je le eno izmed teh orodij. Facebook ima recimo večji doseg in nekoliko drugačno občinstvo, a družabnih omrežij je seveda več in jih večina vseh niti ne pozna.

Ne strinjam se, da so družabna omrežja kaj hujša glede širjenja laži in sovraštva od tradicionalnih medijev. V resnici je dokaj podobno. Na eni in na drugi strani se najdejo mojstri, a najdejo se tudi izredno pokvarjeni ljudje. Spodobna politika se seveda ne bi smela zatekati k širjenju sovraštva in primitivizma. Ne v tradicionalnih medijih in ne na družabnih omrežjih. Bilo bi celo dobro, če bi se politika oglašala nekoli manj kot se. No, resnici na ljubo bi morali vsi, tudi novinarji in mi navadni uporabniki spleta premisliti, kam vodi nenehno izražanje mnenj o malodane vsem, kam vodi nenehno posiljevanje s propagando v korist tega ali onega. Jasno je namreč, da je ozračje vedno bolj naelektreno in razkoli, takšni in drugačni, vedno bolj globoki.

Družabna omrežja imajo svojo vrednost. Enostavno je širiti svoja mnenja iz izmenjevati poglede o vseh perečih temah v družbi. Navadnemu posamezniku dajejo možnost, da se izraža. Demokratizirajo proces širjenja informacij. Na žalost so prav tako kot stari mediji podvržena širjenju laži. Ker svoja mnenja širi ogromno ljudi, ki se spopadajo v takšnih in drugačnih debatah, družabna omrežja prispevajo k še večji polariziranosti. Uporabniki namreč v vsak spopad investirajo del sebe, zaradi česar je tudi tako težko narediti korak nazaj in o vsem, o čemer gre beseda, trezno premisliti. Nihče ni rad poraženec, tudi če zagovarja največji nesmisel. Seveda družabna omrežja tudi požirajo čas in hitro zasvojijo. So neka vrsta mamila.