Američani potrebujejo nafto, zato so omilili sankcije proti Venezueli

Kje je Juan Guaido?

Ste pozabili? Ves medijski aparat vas je pred leti, za časa množičnih protestov v Venezueli prepričeval, da je Juan Guiado zakoniti predsednik Venezuele in da so Madurovemu režimu šteti dnevi. Da, to da so komu, ki ga ne maramo šteti dnevi, slišimo pogosto. Podobne prerokbe so letele v smer beloruskega predsednika Lukašenka pa poglejte, kako je s tem zdaj.

Ker Američani potrebujejo nafto, Juan Guaido ni več pomemben. Posledice vojne proti Rusiji in slabih odnosov z Iranom. Venezuelski predsednik Maduro je tako kar naenkrat lahko koristen partner. Seveda, Maduru ni treba zameriti, da se peča s svojimi sovražniki, ki so ga še pred leti hoteli strmoglaviti z oblasti in bodo to znova poizkusili, ko se bodo razmere na globalnih trgih nekoliko pomirile. Venezuela je tarča silovitih gospodarskih sankcij, katerih namen je v bedo in obup spraviti čim več njenih prebivalcev, tako da je potem lažje agitirati za spremembo režima. Z omilitvijo sankcij bo ameriško podjetje Chevron v Venezueli lahko pol leta črpalo nafto, ob tem pa bodo Američani bedeli nad tem, da se spoštuje obveznosti iz dogovora venezuelskih oblasti z opozicijo. To slednje je le pesek v oči, seveda, da lahko ZDA pred svetom trdijo, kako brezkompromisno se zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic in podobne neumnosti, v katere tako ali tako verjame vedno manj ljudi.

RTV Slovenija:

Omilitev omejitev za Chevronove operacije v Venezueli, ki ima največje zaloge nafte na svetu, bi tej državi omogočila napredovanje k vrnitvi na svetovne naftne trge.

Do omilitve ameriških sankcij prihaja v času ruske invazije v Ukrajini, ki je prizadela dobave energentov po svetu.

Kanada, ZDA, Združeno kraljestvo in EU so sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost, da pregledajo sankcije proti Venezueli, a so zahtevali izpustitev političnih zapornikov, spoštovanje svobode medijev in zagotavljanje neodvisnosti pravosodnih in volilnih organov, poroča Al Džazira.

Resnica je takšna, da Američani potrebujejo nafto in so Guaidoja postavili na stranski tir. Trenutno ga ne potrebujejo. Za demokracijo in svobodo jim ni mar, ker bi drugače malo drugače ravnali s Savdsko Arabijo, ki seveda ni vzor ne demokracije ne svobode. Proti njim jasno da nihče ne uvaja sankcij, celo orožje za njihovo brutalno vojno v Jemnu jim pošiljajo. Tudi to pozabljamo, da je vojna v Jemnu mnogo hujša od tega, kar se dogaja v Ukrajini.

Za Venezuelo je vse to dobro. Končno bodo svojo nafto lahko lažje prodajali na svetovnem trgu in dobili prepotreben denar in s tem omilili posledice sankcij. Oblast predsednika Madura je tako še bolj trdna kot je že postala, ko je bila poražena barvna revolucija in ko so v preteklih letih v številnih državah Latinske Amerike oblast prevzele socialistične ali njim bolj naklonjene sile. Celo v sosednji Kolumbiji.