Rusija vedno bolj konservativna, Duma nad širjenje LGBT propagande

Ruka politika sprejema vedno bolj konservativno zakonodajo. V spopadu med Rusijo in kolektivnim zahodom gre tudi za ideologijo. Medtem ko Rusija postaja vedno bolj konservativna, kolektivnemu zahodu v velikem delu vlada prebujeni liberalizem, ki se pogosto obnaša kot nekakšno revolucionarno gibanje.

Ruska državna Duma je sprejela paket zakonov o prepovedi LGBT propagande v medijih, filmih, oglasih, knjigah. S tem ruska politika samo še zaostruje svoj odnos na tem področju. Kazni za kršenje prepovedi ne bodo nizke. Za fizične osebe do 400000 rubljev (nekaj čez 6000 evrov), za pravne pa do 10 milijov. Tujce bodo v primeru kršitve lahko tudi izgnali.

Da bodo zakoni vstopili v veljavo, jih bo moral potrditi še zgornji dom ruskega parlamenta in podpisati ruski predsednik Putin. Glede na to, da se vsa država že nekaj časa premika v smer tradicionalnih vrednot, presenečenja bržkone ne bo.

Ni prvič, ko sta si v konfliktu konservativna Rusija in progresiven, celo revolucionaren zahod. V času francoske revolucije in napoleonskih vojn je Ruski imperij seveda bil branik starega reda in je v tem spopadu na koncu zmagal. Sledilo je obdobje ruske prevlade v Evropi, ko se je ruski car skupaj z zavezniki v imenu stabilnosti in tradicionalnih vrednot, seveda tudi nesporne oblasti vladarjev, boril proti vsakemu poskusu reform. To se je končalo šele s porazom v Krimski vojni. Toda, Rusija je kljub temu porazu še vedno vztrajala na poti samodržavja, ki ga niso omejile niti nekatere reforme carja osvoboditelja Aleksandra II. Vse skupaj se je končalo z velikim polom v prvi svetovni vojni in z boljševiško revolucijo.

Ruski mnenjski voditelji vedno bolj glasno govorijo o spopadu med dobrim in zlim, torej med tem, kar sami vidijo kot krščansko, zdravorazumsko Rusijo in liberalni, celo satanistični zahod. Vojna v Ukrajini je to nasprotje le še bolj zaostrila, saj marsikdo zdaj zahod enači s prebujenim liberalizmom in Pride paradami. Tako preprosto to seveda ni, ker recimo velik ruski sovražnik Poljska ideološko sledi podobnim usmeritvam kot sama Rusija. V tem primeru so pač na prvem mestu geopolitični interesi. Po drugi strani zaradi tega ideološkega razkola marsikateri zahodni konservativec s simpatijami gleda na Rusijo. Predvsem je to res v ZDA, kjer republikanci sovraštvo pogosto usmerjajo proti Kitajski.