Gazprom z Azerbajdžanom podpisal pogodbo o dobavi zemeljskega plina, ki bo potem bržkone našel pot v Evropo

Pred dnevi je naš Geoplin podpisal pogodbo za dobavo alžirskega zemeljskega plina. S tem bo Slovenija postala manj odvisna od Rusije. Alžirski plin bi v Slovenijo naj začel prihajati s prvim januarjem, Geoplin pa je z alžirskim državnim podjetjem Sonatrach podpisal triletno pogodbo.

Potem sem šel pogledati, čigavo orožje kupuje Alžirija. Večinoma rusko. In imajo ga kar veliko, Alžirija je vojaško presenetljivo močna sila. Napovedujejo se še nove orožarske pogodbe. Pomislite, mi bomo od Alžircev kupovali zemeljski plin, oni pa od Rusov orožje. Na tak način bo naš denar, ki smo ga hoteli odtegniti Rusiji, preko ovinka prihaja prav v ruske roke. Le ‘proizvajalec’, ki si bo ob tem polnil žepe, bo drug.

Po eni strani je to hecno, po drugi pa že prav tragično. Jasno je, da se Evropejci ne bomo kar rešili ruskih energentov. Če jih ne bomo kupovali neposredno pri ruskih podjetjih, jih bomo pač pri posrednikih. Turki si že manejo roke, saj si ruski predsednik Putin želi, da bi Turčija postala središče za izvoz njihovega zemeljskega plina v Evropo. Še nekdo drug je lahko zelo vesel. Še en avtokrat, proti kateremu Evropejci ne uvajamo sankcij, čeprav bi si morebiti to zaslužil. Azerbajdžan ni ne posebej demokratična, ne miroljubna država. O slednjem lahko veliko povedo njihovi sosedje Armenci.

Seveda bomo Evropejci od Azerbajdžancev na veliko kupovali zemeljski plin. Smešno ob tem je, da je rusko podjetje Gazprom z azerbajdžanskim podjetjem SOCAR podpisalo pogodbo o dobavi zemeljskega plina. In kar tako naenkrat se ruski energent spremeni v čistega in Evropejcem ljubega. Magično. Seveda bomo mi s tem financirali rusko državo, a naši mediji in politiki se bodo pretvarjali, da so Rusom odločno rekli ne.

Evropejci smo postali tarča posmeha. Kdo ve, če sam ne smejijo tudi Američani, ki seveda na veliko pridobivajo z našimi težavami. Naša industrija bo kmalu nekonkurenčna in mnoga podjetja bodo propadla. Le kdo bo ob tem pridobil? To bo še veselja čez lužo. No, smejijo se nam tudi v vseh tistih državah, ki v Rusiji s popustom kupujejo vse mogoče in potem to nam prodajajo po višji ceni. Rusi dobijo denar, vse te države tudi, mi pa vedno bolj tenko piskamo. Inteligentne so te naše vladajoče elite, ni kaj.