Michael Hudson o vojni sankcij, imperializmu in zatonu ameriškega $

Ekonomist Michael Hudson dobro pojasni, zakaj se rusko gospodarstvo po vseh sankcijah, ki jih je uvedel kolektivni zahod, ni sesulo. Tudi dobro razloži, kako globalno gospodarstvo v resnici deluje in zakaj je Kitajska tako uspešna.

Preseneča, kako so zahodni odločevalci lahko mislili, da bodo gospodarske sankcije, tudi kraja ruskega denarja, rusko državo gospodarsko uničile. Namreč, Rusija ima na razpolago ogromne industrijske kapacitete, naravne vire, ki jih potrebuje preostanek sveta, pridela tudi dovolj hrane. Vsega je dovolj, da lahko preživi tudi ob popolni izolaciji, do česar seveda ni prišlo, ker je v gospodarski vojni le s kolektivnim zahodom, medtem ko z drugimi deli sveta lahko še naprej trguje. Tu je seveda najbolj pomembna Kitajska, ki postaja vodilna gospodarska sila.

To napako je mogoče razložiti le z ideologijo. Ideologija pogosto zaslepi ljudi, da ne vidijo več realnosti in sprejemajo napačne odločitve. V napadu na rusko državo je tako najhujšo škodo utrpela Evropa in bo še hujšo utrpela v prihodnosti. Kraja ruskega denarja je globalnemu jugu tudi dala vedeti, da ni pametno svojega denarja puščati v zahodnih bankah. Ker države po svetu morajo kupovati ruski plin, nafto in pšenico, se manjša tudi prevlada ameriškega dolarja, saj se sklepajo pogodbe v drugih valutah.

Na žalost grozi, da bo največja žrtev preureditve globalnih razmerij moči naša stara celina, ki se bo spremenila v podaljšek ameriškega imperija, nekako po vzoru latinske Amerike. Kompradorski razred bo skupaj s svojimi izpostavami v medijih in v varnostnih silah še vedno živel tako kot prej, večina pa se nas bo morala prilagoditi nižjemu standardu.