Trenja med NSi in SDS

Zopet se je zaiskrilo med NSi in SDS in ‘krivda’ je znova pri evropski poslanki Ljudmili Novak, ki ni mogla biti tiho pri iskreno rečeno absurdnih obtožbah drugega evropskega poslanca Milana Zvera, ki jih je izrekel na zasedanju EPP-ja, da bo nova slovenska vlada prokremeljska in pod vplivom Rusije.

Kot je povedala Novakova, ni res, da je za zmago Golobove stranke kriv Putin, ampak je šlo izključno za poraz Janeza Janše. Kar je seveda res. V Sloveniji namreč razen Zmaga Jelinčila malodane ni politika, ki bi bil pozitiven do ruske države ali vsaj pripravljen razumeti njihov zorni kot. Vsi po vrsti se postavljajo na stran Ukrajine.

Nesoglasja med SDS in Ljudmilo Novak niso od včeraj, bo pa v prihodnje več trenj tudi med stranko NSi in SDS, saj bo prva želela v opoziciji hoditi po svoji poti in se nekoliko oddaljiti od velike sestre. Kot je dobro znano, Janez Janša ne tolerira odklonov in želi popolno podrejenost in zelo hitro začne napadati tudi svoje potencialne zaveznike, če mu kaj ni po volji. Ne gre za zdravo tekmovalnost, ampak za nekaj mnogo hujšega, zaradi česar tudi vsi njegovi potenialni zavezniki slej ko prej zelo slabo končajo. Za NSi je sreča ta, da ima zelo trdno volilno bazo, ki jim omogoča prekrmariti ne le nenehne napade s politične levice, ampak tudi s strani svojih najbolj logičnih sodelavcev.

Seveda bo NSi zelo težko naredila preboj in povečala svojo priljubljenost. Težava je namreč v tem, da je Janez Janša uspel skorajda monopolizirati ves konservativno-nacionalističen tabor, po drugi strani pa bolj liberalni volivci v NSi vidijo le izpostavo SDS. To mnenje je le še utrdilo sodelovanje NSi v tretji Janševi vladi.

Zaradi tega je veliko vprašanje, kaj lahko NSi sploh stori. Tudi izrazito neodvisna drža, celo agresiven odnos do SDS bo že težko karkoli spremenil. Je pa res, da lahko NSi, zdaj ko je v opoziciji, lažje najde skupne točke z nasprotnim političnim polom in tako položi temelje za morebitno sodelovanje v prihodnosti. Namreč, stranka kot je Golobovo Gibanje Svoboda se lahko kdaj v prihodnosti tudi odloči, da je zanje ekonomsko liberalna NSI boljši partner kot bolj radikalno socialistična Levica. Toda, zopet se tu kaže problem za NSi. Bi jim njihovi volivci takšno sodelovanje oprostili?