Iran v Perzijskem zalivu zasegel dve ladji pod grško zastavo

V petek so pripadniki iranske revolucionarne garde v Perzijskem zalivu zasegli dve ladji, ki sta pluli pod grško zastavo. Gre za povračilo za grški zaseg ladje, ki je prevažala iransko nafto. To dejanje piratstva je Grčija zagrešila po ameriškem navodilu, ZDA pa nameravajo iransko nafto preprosto ukrasti.

Ne gre za prvi primer takšne kraje. ZDA so tako naredile že v primeru iranskega tankerja, ki je bil na poti v Venezuelo.

Iran je ena redkih držav na planetu, ki se na takšne napade odziva zelo hitro in simetrično. Skozi Perzijski zaliv poteka pomembna pomorska pot in Iranci lahko hitro boleče prekinejo dotok nafte na svetovni trg.

A o nečem drugem. Gre namreč za še en primer kraje, ki meče izredno slabo luč na ZDA, z njimi pa na ves kolektivni zahod. Krade se namreč na veliko. Iran ni edina žrtev. Vsaka država, ki postane nasprotnik zahoda, prej ko slej doživi kakšno takšno ugrabitev tankerja ali odvzem denarja. Rusija je dober primer. Ne le, da so zahodne države ukradle del ruskih rezerv, ki je bil naložen v zahodnih bankah, začele so celo krasti premoženje ruskim oligarhom na podlagi njihove nacionalnosti, vse v imenu boja za demokracijo in svobodo v Ukrajini. Drug zelo boleč primer je Afganistan, ki ga v dveh desetletjih okupacije zahodne sile niso bile sposobne spremeniti v deželo blagostanja, zdaj pa se spopada s hudo krizo, medtem ko so ZDA preprosto zamrznile večji del sredstev, ki jih ta država ima na voljo, tako da ne morejo kupovati hrane za svoje obubožano prebivalstvo. Mnogi umirajo.

V resnici gre brutalen sistem izkoriščanja, ki deluje že zelo dolgo. Ob takšnih primerih postane bolj jasno, zakaj so nekatere zahodne države tako bogate. Seveda, če kot Združeno kraljestvo oropaš celo Indijo, lahko postaneš vodilna industrijska sila. Enako ZDA, ki so ustvarile globalni gospodarski sistem, ki služi njihovim interesom, da ne govorimo o Franciji, ki še vedno na zelo subtilen način izžema svoje nekdanje kolonije.