Biden bi se na kitajski napad na Tajvan odzval z vojaškimi sredstvi. Ali pa tudi ne

CNN poroča, da je ameriški predsednik v ponedeljek na skupni novinarski konferenci z japonskim predsednikom vlade izjavil, da bi ZDA vojaško posredovale v primeru kitajskega napada na Tajvan. Biden se ta čas mudi v Tokiju.

Predstavnik Bele hiše je kasneje omilil predsednikovo izjavo in dejal, da se ameriška politika do Kitajske ni spremenila, a da imajo ZDA obvezo Tajvanu dobavljati orožje. Ni prvič, da je morala Bela hiša popravljati vtis po neumestnih predsednikovih izjavah, toda skoraj zagotovo je za to zmedo še drugi vzrok, kot samo Bidnova raztresenost.

Po Ukrajini ZDA pripravljajo nov konflikt, tokrat s Kitajsko. Cilj je bržkone Tajvan sprovocirati, da Kitajsko postavi pred jasno odločitev, ali pustiti, da otok raglasi neodvisnost in postane ameriško vojaško oporišče, ali pa posredovati in z vojaškimi sredstvi združiti državo. V slednjem primeru bodo ZDA to seveda izkoristile, da mobilizirajo svoje zaveznike za spopad s Kitajsko, podobno kot so v primeru Ukrajine naredile z Rusijo. Seveda ni veliko možnosti, da bi Američani s svojimi vojaki branili otok, kakor tudi Ukrajine ne branijo pred Rusijo, je pa jasno, da bi se proti nasprotniku borili do poslednjega Tajvanca. Tudi za vojaško industrijo bi se našel dobičkonosen posel, oziroma, se bo, preden bodo prvi kitajski vojaki pristali na otoku, saj potem za razliko od Ukrajine orožja ne bo več mogoče dobavljati.

Ali Tajvanci vedo, da bodo končali podobno kot Ukrajinci, torej da jih bodo preprosto žrtvovali v imenu boja za svobodo in demokracijo, ni jasno. Čisto mogoče, da se bodo pustili zapeljati na pogubno pot, svet pa se bo znašel v novi hladni vojni, po tisti med kolektivnim zahodom in Rusijo še s Kitajsko. Pričakujemo lahko seveda tudi podoben propagandni blitzkrieg z nenehnimi obtožbami na račun kitajskih oboroženih sil, od trditev, da namerno bombardirajo civilne cilje, do zgodb o posilstvih, mučenju in množičnih pobojih. Vse, s čimer nas mediji ta čas pitajo o Ukrajini.

Kakšne gospodarske posledice za ves svet bi imel spopad za Tajvan, niti ni mogoče oceniti. Bržkone zelo slabega. Upamo sicer lahko, da do tega ne bo prišlo, a ameriški interes je jasen, Njihov čas se izteka in nekaj morajo storiti, da ustavijo vzpon Kitajske.