Ministrica za notranje zadeve želi popraviti škodo, ki je bila storjena v prejšnjem mandatu

V pogovoru za 24 ur je notranja ministrica Tatjana Bobnar sporočila, da policijo vrača ljudem.

Nova notranja ministrica želi potegniti oster rez s preteklostjo. Po njenih besedah politika nikoli več ne sme vpreči policijo, nakazuje pa se tudi bolj umirjen pristop varuhov reda do državljanov. Pod ministrom Hojsom je namreč policija postajala vedno bolj militarizirana, kar smo lahko videli ob njenem obračunavanju s protestniki proti vladnim ukrepom za zajezitev Covid-19.

Policija ima seveda svoja zakonska pooblastila, med drugim tudi uporabo prisilnih sredstev, in strokovno je nedvoumno jasno, kdaj in kako jih lahko uporabi. V zadnjem vladnem mandatu so se vsi zakonski okviri reintrepetirali na povsem nov, grob, nedopusten način, tam, kjer to ni bilo mogoče, pa so se spisali novi zakonski okviri,’ je povedala Bobnarjeva.

Za slovensko državo je zelo pomembno, da ne dopusti preoblikovanja slovenske policije v izredno agresivno in do zob oboroženo institucijo, ki se do ljudi, ki bi jih naj varovala, obnaša kot okupacijska vojska. Takšen slab primer lahko vidimo v ZDA, a na žalost je tudi na tej strani Atlantika veliko posnemovalcev. Hkrati mora biti policija povsem podrejena vladavini zakona. Kot je povedala Bobnarjeva, ‘splošni akt, s katerim se lahko neposredno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine nedoločenega števila posameznikov, je lahko le zakon. Pika. Seveda se lahko določene vsebine, zlasti v primeru preprečevanja nalezljivih bolezni, izjemoma prepusti izvršilni veji oblasti, vendar pa morajo biti namen ukrepov, pogoji, obseg, način posega, itd., jasno določeni v zakonu.

Upajmo da bo z novo ministrico policija služila ljudstvu, v okviru jasne zakonodaje seveda in da bo pri tem konflikte zmanjševala, ne pa po vzoru prejšnje vlade samo še poglabljala.