Ben Norton o dvoličnosti Liz Truss

Kako je mogoče, da je za večino voditeljev kolektivnega zahoda Rusija avtoritarna nevarnost, s katero ne sme biti nobenega dialoga več, Saudova Arabija pa je koristen partner? Je mogoče, da demokracija in spoštovanje človekovih pravic nimata nič skupnega z zunanjo politiko velikih sil zahoda?

Ben Norton to dobro prikaže na primeru britanske zunanje ministrice Liz Truss, ki ni zmogla obsoditi Saudove Arabije, ko hkrati svari pred nevarnostjo Rusije in Kitajske.

Naiven je tisti, ki misli da se zunanja politika velikih sil zahodnega sveta ozira na demokracijo, človekove pravice. Rusija in Kitajska tudi nista tarča, ker bi bili dve agresivni velesili, ki si želita podrediti pol sveta. Ne, sta dva konkurenta, ki ogrožata prevlado kolektivnega zahoda, kateremu načeljujejo ZDA. Zaradi tega zdaj tudi živimo v hladni vojni, ki se bo še zaostrila, ko se bodo radikalno poslabšali odnosi s Kitajsko.

Razni diktatorji, takšni kakršni vladajo zalivskim monarhijam, bodo medtem še vedno deležni prijazne besede in bodo lahko brez ovir trgovali s ‘svobodnim’ svetom.