Zakaj skoraj vsi brezglavo ponavljajo ukrajinsko propagando? Ker jih je strah

Če se čudite, zakaj skorajda ni drugačnih pogledov med politiki in novinarji na vojno v Ukrajini, potem vam lahko koristita dva primera iz preteklih dni.

Najprej je mednarodna nevladna organizacija Amnesty International objavila poročilo, v katerem je ukrajinske oborožene sile obtožila, da civilno prebivalstvo izpostavlja nevarnosti s tem, ko svoje vojake razporeja v šole in celo v bolnišnice. To ni neka novost. Sami ukrajinski vojaki na družabnih omrežjih pogosto delijo posnetke, iz katerih je razvidno, da so iz šol naredili svoje postojanke. Jasno je potem, da ruska stran na takšne stavbe, polne ukrajinskih vojakov, gleda kot na legitimne vojaške cilje. Celo to smo že videli, kako so ukrajinski vojaki protioklepna sredstva postavljali na vrhe večstanovanjskih zgradb ali iz prisvojenih dnevnih sob streljali po ruskih tankih. Ko je potem neizogibno priletelo nazaj, so seveda rusko stran okrivili napadov na civilne cilje.

Potem je ameriška tv postaja CBS News objavila svoj dokumentarec o tem, kako kar 70% oborožitve, ki jo ZDA pošiljajo v Ukrajino, ponikne preden pride do fronte. Spet, to ni nekaj novega, o čemer se ne bi že dolgo govorilo. Ukrajina je globoko skorumpirana država in ogromno orožja, ki ga zahod pošilja v to državo, pokradejo razni tatovi in potem preprodajajo naprej po svetu. Da je teh tatov veliko kar v samih ukrajinskih oboroženih silah, je povsem jasno.

Seveda ti dve zgodbi nista naleteli na odobravanje in začel se je pogrom. Amnesty International so obtožili, da širi ruske dezinformacije, ukrajinski predsednik pa je dejal, da žrtev enačijo z agresorjem. Nihče ni zanikal, da se ukrajinski vojaki res pogosto skrivajo v civilnih objektih in s tem ogrožajo civilno prebivalstvo. Tudi CBS News je bila kmalu tarča kritik in je umaknil povezavo na svoj dokumentarec. Tako so zapisali na svojem Twitter profilu:

Kot so še zapisali, so se razmere v Ukrajini od trenutka, ko so prvič delali dokumentarec toliko izboljšale in so pod nadzorom ameriškega vojaškega atašeja, da zdaj dokumentarec popravljajo, tako da bo odseval te nove informacije.

Na kratko, nekomu ni bilo všeč to, kar so povedali in pri CBS News so se cenzurirali.

Pomislite, Amnesty International in CBS News ves čas nastopata kot zagovornika ukrajinske države in kritika ruske države, a že pri takšnem majhnem prestopku so ju doletele kritike in napadi in pritisk, da popravita svoje delovanje.

Priznam, da je zelo težko delati, če ti za hrbtom stoji pes ovčar in ti nenehno grozi, da te bo ugriznil, če ne boš do pikice natančno ponavljal njegove propagande. Ta pes ovčar prihaja v različnih oblikah in tisti na spletu, ki se zakadi vate v obliki množice bolj ali manj anonimnih komentatorjev, ki zahtevajo, da izgubiš svojo službo, ker si napisal nekaj, kar jim ni všeš, ni najmanj nevaren.

In tako se novinarji in institucije in celo politiki uklanjajo pritisku in ponavljajo največje neumnosti. Recimo, zadnja je ta, da ruske oborožene sile, ki že kar nekaj časa nadzorujejo jedrsko elektrarno v Zaporožju, same obstreljujejo poslopja te elekrarne. Pomislite, hočejo da verjamete, da Rusi streljajo sami nase, dan za dnem, čeprav je povsem jasno, da to počnejo Ukrajinci. Nekaj podobnega so trditve ukrajinske strani, da Rusi (spet) s kasetnicami polnimi majhnih eksplozivnih naprav, ki povzročajo strašljive poškodbe, če nanje po pomoti stopiš, obstreljujejo mesto Doneck. Mesto, ki je pod nadzorom sil Doneške ljudske republike. Kar je noro in dvomim, da v to verjamejo celo novinarji, ki takšna poročila prebirajo. Toda, kaj naj? Če bodo rekli kaj drugače, se jim hitro lahko zgodi, da jih bo kakšen Lisjak obtožil, da so izdajalci.

Da, tako daleč smo prišli.