Noam Chomsky in Vijay Prashad o krhki Ameriki

Noam Chomsky in Vijay Prashad ob predstavitvi njune knjige ‘Umik’ razpravljata o naravi ameriškega imperija in njegovem krhkem stanju. Ob tem se dotakneta mafijskega načina vodenja države in sveta, ki onemogoča diplomacijo in zahteva popolno podrejanje ameriškemu diktatu, razrednega boja in narave sistema, ki za tiste na vrhu deluje dokaj optimalno. Na kratko, ZDA so takšne kot so, ker je to v interesu vladajočih.

Vijay Prashad na koncu pove, da ni mogoče govoriti o zatonu ZDA, ampak o krhkosti sistema. Sam menim, da ZDA so v zatonu, čeprav to ne pomeni, da bodo preprosto izginile s svetovnega prizorišča. To je zaton imperija, ki je lahko še pred desetletjem obvladoval malodane ves planet, zdaj pa ga številne notranje težave in vzpon konkurenčnih velikih sil sili v izgradnjo sistema zavezništev, s katerimi bo lahko obvladoval vsaj del sveta, če že celotnega na more.

Težave so seveda zelo globoke in so povezane tudi z naravo sistema. Namreč, razpad infrastrukture, množice brezdomcev po ameriških mestih, vedno slabši šolski sistem, uničenje skupnih institucij, vse to ni napaka sistema, to je sistem, ki deluje v korist vladajoče elite, a hkrati so vsi ti problemi seveda razlog, da ameriška moč počasi kopni. Prav zaradi tega je zelo težko najti izhod. Namreč, to bi pomenilo spremembe, dvig množic iz njihove revščine, preusmeritev iz vojaške industrije na izgradnjo moderne infrastrukture, pomenilo pa bi tudi večjo moč demokracije, česar se pa oliharhija na oblasti boji. To je tudi razlog, da se bo težko kaj spremenilo.