Vlada z visoko podporo, a pravi pretresi šele prihajajo

Medianino avgustovsko merjenje javnega mnenja je pokazalo, da kar 58,4% vprašanih podpira vlado Roberta Goloba. Temu primerno njegova stranka Svoboda ostaja na prvem mestu s 31,4%, medtem ko drugouvrščena SDS ostaja pri solidnih, a povsem predvidljivih 23,4%. Stranke koalicije so še vedno v veliki prednosti, saj imata SD in Levica podporo pri 5%, medtem ko potencialna partnerica in zaveznica SDS NSi dosega 5,5%.

Razmerje med blokoma je presenetljivo trdno, a to ni neka nova ugotovitev. Tako je že zelo dolgo.

Ob tem je treba razumeti, da Slovenije še ni resno oplazila kriza, ki se nad vso Evropo vali zaradi nedomišljenih gospodarskih sankcij proti Rusiji. Za zdaj je vlada lahko z manjšimi popravki prve valove te krize še dobro obvladala in tudi to mora prispevati nekaj k njeni podpori. Skrb za tiste z najmanj, obljuba dviga minimalne plače, dviga plač v javnem sektorju in kasneje prilagoditve inflaciji, poseg v cene elektrike, vse to tudi vpliva pozitivno na odnos državljanov do predsednika vlade in njegovih ministrov.

Drugi razlog je poletno mrtvilo, ko ogromno ljudi preprosto ne razmišlja veliko o politiki, zaradi česar so razmerja bolj kot ne zabetonirana. Predsednik vlade je znal do zdaj držati umirjeno distanco in se ni pretirano oglašal, razen ko je to biilo potrebno, prav tako še ni bilo nekih medsebojnih obračunov znotraj koalicije.

Težko je oceniti vse razsežnosti krize, ki nam grozi pozimi. Že zdaj vidimo prve gospodarske učinke. K sreči Slovenija še beleži gospodarsko rast in visoko zaposlenost, ljudje pa imajo po večini še vedno na voljo dovolj denarja, zaradi česar jih tudi inflacija še ne skrbi pol toliko, kot bi jih morala. Toda, drugod po Evropi so nekatera podjetja že pred propadom, gospodarska rast pa se spreminja v krčenje, tako da bomo bržkone v naslednjih dveh četrtletjih že v recesiji. Za Slovenijo bo boleč predvsem padec Nemčije, ki je hudo odvisna od poceni energentov, da njeno gospodarstvo ostaja konkurenčno.

Skoraj zagotovo bo slabšanje razmer načelo podporo vladi, ne pomeni pa to že takoj krepitve SDS in NSi. Kot je že dolgo jasno, ima SDS s svojim predsednikom hud problem, namreč da jih odklanja velika večina Slovencev. Tega ne more spremeniti niti nadzor nad mediji, kar tako odločno skušajo okrepiti s pohodom po RTV Slovenija. No, ta pohod se bo v naslednjih mesecih bržkone končal.