Je res problem, ker Dominika Švarc Pipan ni ploskala enemu stavku Ursule von der Leyen?

Včeraj je srečanje predstavnikov slovenskih in regionalnih elit pa tudi nekaterih drugih pomembnejših gostov, imenovano Blejski strateški forum, nagovorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Seveda se ni mogla izogniti žuganju velikemu ruskemu sovragu. ‘Putin ne sme zmagati v tej vojni. Ukrajina mora zmagati,’ je zatrdila. Edina, ki ob tem stavku ni ploskala, je bila slovenska pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

V politiki in medijih je zelo malo odklonov. Vsi ponavljajo eno in isto. Razlog je preprost. Kadarkoli kdo izrazi mnenje, ki ni dovoljeno, doživi brezobzirni napad. Večino na tak način utišajo. Večina se boji plavati proti toku, ker dobro vedo, kaj se jim lahko zgodi. Tudi, če morajo prenašati in ponavljati najbolj zavržne laži, to počnejo, da ohranijo svoj status, svojo službo. Ni preprosto.

Dominika Švarc Pipan v resnici ni naredila nič hudega, a zadnje čase je tudi tako zdravorazumsko mnenje, da v vojnah ni zmagovalcev, da je treba delati za mir, lahko povod za diskreditacijo.

Ne vem, kako se bo za pravosodno ministrico to končalo, jasno pa mi je, kako deluje propagandni sistem in kako se na višjih ravneh preprosto čisti vse drugače misleče. Dobro, ta vojna v Ukrajini traja že več kot pol leta, ljudje so že siti poročil o dogodkih tam, propaganda na večino ne deluje več. Tako je bilo tudi v primeru Covida-19. Nekaj časa so se ljudje še držali pravil, se cepili, zdaj pa moraš že z lupo iskati posameznike, ki naokoli hodijo z masko in ki so se pripravljeni cepiti četrtič.

Zanimivo pri tem je, da niti ni kdo ve kako pomembno, kaj misli večina, dokler tisti, ki imajo v rokah vzvode moči, trepetajo pred raznimi spletnimi gorečneži, nevladnimi organizacijami, popadljivimi mediji. To je tudi razlog, zakaj se izloča vse tiste, ki niso 100% lojalni, ki jim v tem ali onem trenutku poči film ob vseh lažeh in na glas zavpijejo resnico. Še čudno, da Mastnaku pustijo pisati kolumne ali Damijanu niso blokirali Twitter računa, Potrča so seveda učinkovito odstranili iz medijskega sveta. Na koncu na vrhu ostanejo samo takšni, ki si ne bodo drznili odstopati od uradne linije, tudi če se zavedajo, da jih ta vodi v pogubo.

Mir v Ukrajini je seveda še zelo oddaljen. O miru niti nima smisla govoriti. Večino diplomatskih mostov z Rusijo je porušenih, smo sredi gospodarske vojne, zaupanja ni več nobenega. Povrhu Rusom ni do miru. To vojno vodijo z levo roko, gospodarski pretres so dobro prestali, zdaj pa slabše kaže nam kot njim. Pomislite, medtem ko mi ne vemo, kako se bomo pozimi ogrevali, oni polnijo svoj proračun z rekordnimi zneski. Medtem ko mi praznimo svoja skladišča orožja, Rusi vojno v Ukrajini vodijo z dokaj majhnimi silami, ki očitno niso dovolj, da bi jo lahko hitro zmagali, a hkrati bodo v prihodnjih dneh vseeno izvedli ogromne vojaške manevre na vzhodu države. Mislili bi si, da te vojake potrebujejo v Ukrajini, ampak očitno ne. Kakorkoli že, v Moskvi in Sankt Petersburgu vojne niti ne čutijo in življenje gre normalno naprej. Nobenih pretresov, nobene mobilizacije, nič. Očitno so se ruski vladarji odločili, da bo tako kot je zdaj še zelo dolgo, ker si to lahko privoščijo.

Ursula von der Leyen seveda lahko mirno širi svoje pravljice o zmagi nad Rusijo, a zaradi tega to ne bo nič bolj res.