Oblast se menja, politika ostaja enaka, vsi pa veselo lažejo, da bi pod njimi bilo povsem drugače

Dva dobra primera imamo, kako se probleme, ki imajo čisto zunanje vzroke, uporablja za napade na politične nasprotnike. Covid-19 krizo pod Janševo vlado in rast cen energentov pod Golobovo.

Oba primera sta nam lahko v poduk o tem, kako deluje politična propaganda in kako zelo so številni ljudje pripravljeni manipulirati, da dosežejo svoje. Resnica ob tem ni pomembna.

Slovenija je pod Janševo vlado uvajala podobno nesmiselne in butaste ukrepe kot večina Evrope. Posledice so tudi bile podobne. Številke nam kažejo, da je Slovenija po številu umrlih za Covid-19 na milijon prebivalcev nekako tam, kjer je tudi preostanek Evrope. Opozicija je skupaj z mediji, ki so delovali proti vladi to seveda predstavila drugače. Za katastrofo je okrivila Janševo vlado. To ob tem, ko je na ljubljanske ulice zganjala množice protestnikov, med katerimi se po njihovem mnenju Covid-19 nikakor ni mogel širiti. Zanimivo. Seveda, če bi Janševa vlada v istem času izvedla shod svojih podpornikov, bi opozicija trdila, da pa se Covid-19 tam je širil. Zagotovo. Dvoličnost pač.

Slovenija se pod Golobovo vlado sooča s posledicami gospodarskih sankcij proti Rusiji. Energenti so vedno dražji, ljudje pa plačujejo ceno. Vedno hujše bo. Ob tem Golobova vlada samo sledi drugim evropskim državam in niti ne more delovati drugače. No, lahko bi se prebila na Orbanovo stran, ampak potem bi bile posledice. Seveda opozicija in mediji povezani z njo zdaj za višje cene energentov krivijo kar Golobovo vlado, čeprav bi pod njihovo vlado ne bilo nič drugače. Spet, dvoličnost.

Torej, z levice bodo vpili, da je Janševa vlada pobila na tisoče ljudi, ker ni ustrezno reagirala na Covid-19, z desnice bodo vpili, da je Golobova vlada ubila (kdo ve koliko ljudi), ker si ljudje pozimi ne bodo mogli ogrevati stanovanj. To ob tem, da bi bilo vse enako, če bi Golob vladal v času krize s Covid-19 in Janša v času energetske krize. Ker bi politika bila v bistvu povsem enaka. Saj nihče ne verjame, da bi leva vlada glede Covida-19 ravnala kaj drugače, ali da bi Janša podpiral Orbana in z Rusi podpisoval dolgoročne pogodbe o dobavi energentov.