Savdska Arabija izdala zahod, predsednik ZAE v Sankt Peterburgu

Pred dnevi je hud udarec zahodnem samoljubju zadala organizacija držav izvoznic nafte OPEC+, da za 2 milijona sodčkov na dan zmanjša svojo proizvodnjo. Ta odločitev, sprejeta skupaj z Rusijo, bo zvišala cene nafte na svetovnem trgu, nekaj česar si v ZDA in v Evropi vsekakor ne želijo. Savdska Arabija, ki je največji proizvajalec v organizaciji, je na prvo mesto postavila svoje interese, torej zaslužek in druge države so ji sledile.

Že dlje časa je opazen postopen odmik Savdske Arabije od svojega poglavitnega zaveznika ZDA. To se vidi v tem, da v Rijadu nočejo brezglavo slediti vsem ameriškim zahtevam in da se vedno bolj obračajo proti Kitajski. Očitno je tudi njim jasno, da je moč ZDA in s tem celotnega kolektivnega zahoda vsak dan manjša in si je dobro pustiti odprta vrata za sodelovanje z drugimi državami. S Kitajsko zagotovo, saj ta postaja največja gospodarska sila na planetu, a tudi z Rusijo. Ob vsej propagandi zahodnih medijev in politike, da je s Putinovo Rusijo malodane konec, v Savdski Arabiji tega očitno ne verjamejo in želijo v tem konfliktu ostati ob strani. Kakor večina sveta.

Danes se v Sankt Peterburgu mudi predsednik Združenih Arabskih Emiratov, ki se bo tam srečal z ruskim predsednikom Putinom. Očitno včerajšnji siloviti napadi ruskih sil po ukrajinski energetiki in infrastrukturi niso bili dovolj, da bi ga prepričali, naj svoj obisk odpove. Oba predsednika se bosta zagotovo pogovarjala o nadaljnem sodelovanju pri uravnavanju cen nafte. Kdo ve, če gost Putina ne bo pozval k mirni rešitvi ukrajinske tragedije, a to že ne bo pomenilo veliko. Večina sveta si seveda želi miru, a večina sveta se tudi noče pridružiti vsem sankcijam, ki jih proti Rusiji uvaja kolektivni zahod. Navsezadnje tudi proti ZDA niso uvajali sankcij, ko so te napadle Afganistan, Irak, Libijo, Sirijo.

Arabci na prvo mesto postavljajo svoje interese, zaradi česar bodo bržkone kmalu tarča odkritih in prikritih pritiskov, da ‘pridejo k pameti.’ A spoznanje je vsekakor boleče. Če se niso pripravljeni podrediti zahodnemu diktatu v primeru Rusije, ki globalno gospodarsko ni nek pomemben igralec, kako jih bo potem mogoče prepričati, da se na strani ZDA udeležijo pohoda proti Kitajski? Bolj težko.