Prihaja recesija

Evropska komisija za večino držav članic EU za zadnje četrtletje napoveduje začetek recesije, ki bi naj vztrajala vsaj še v prvem četrtletju naslednjega leta.

24 ur:

Do recesije v EU, evrskem območju in večini držav članic bo prišlo zaradi velike negotovosti, povezane z rusko agresijo na Ukrajino, visokih cen energije, zmanjšanja kupne moči gospodinjstev ter strožjih pogojev financiranja, ocenjuje komisija.

Krčenje gospodarske rasti se bo v prvem četrtletju 2023 nadaljevalo, rast pa se bo v Evropo vrnila spomladi, napoveduje Bruselj. Rast BDP v EU bo leta 2023 znašala 0,3 odstotka, to je precej manj od 1,5 odstotka, kot je Evropska komisija napovedala poleti. 0,3-odstotno rast napoveduje tudi za območje z evrom, potem ko je v julijski napovedi napovedala 1,4-odstotno rast BDP.

Po napovedi Evropske komisije si bo evropsko gospodarstvo opomogolu v letu 2024.

Obsega krize za zdaj v resnici ne more napovedati nihče. Čisto mogoče, da bo kljub visokim cenam energentov padec minimalen in pretresi ne posebej hudi. Navsezadnje je za zdaj energentov dovolj in v Evropo prihajajo po vseh možnih poteh, seveda tudi iz Rusije, le da po ovinkih. Same evropske države goljufajo pri sankcijah. Če bo energentov dovolj, bo gospodarstvo lahko delalo tudi čez zimo, je pa res, da se bodo stroški močno zvišali, zaradi česar bodo evropski proizvajalci manj konkurenčni. V prihodnosti nas to utegne še zelo boleti.

Seveda, mogoče je tudi, da se bo vojna z Rusijo zaostrila in da Evropejci ne bomo mogli več tako do energentov kot do zdaj, kar bi nam lahko prineslo hujšo recesijo in hude politične pretrese. Čas bo pokazal.

Ob tem je jasno, da bodo slabšanje gospodarskih kazalnikov marsikje izkoristili za politične obračune. Tudi v Sloveniji, kjer bo opozicija za vse slabo krivila vlado, čeprav bodo težav v gospodarstvu deležni vsi po Evropi, ne le mi.