Naši prijatelji čakajo, da nam plin prodajo po višji ceni

ZDA so svoje dosegle. Evropa je odvisna in vsak dan manj konkurenčna.

24 ur:

Ob evropski obali pluje več kot 30 ameriških tankerjev, na katerih je skupaj shranjenih za vsaj dve milijardi evrov utekočinjenega zemeljskega plina. A ker se je prodajna cene energenta od avgusta znižala, evropska skladišča pa so polna, ima posadka na ladjah jasno nalogo: pred prodajo na evropski trg še nekoliko počakati, saj bi lahko povpraševanje med zimo na starem kontinentu znova dvignilo ceno.

Evropejski voditelji naivno verjamejo, da lahko omejijo cene ključnih surovin na svetovnih trgih, se pravi, ruskih surovin, a resnica je takšna, da to preprosto ni mogoče. Seveda naši prijatelji čez lužo ne bodo nikoli pristali na to, da bi se odrekli dobičkom.

A ker si trgovci obetajo dobiček, v želji po višji prodajni ceni utekočinjeni plin shranjujejo na ladje ter potrpežljivo čakajo in upajo, da jim bo ceno uspelo umetno povišati.

Te vojne v Ukrajini ZDA ne vodijo samo proti Rusiji, ampak tudi proti Evropejcem in vsaj pri slednjem so zelo uspešni. Evropski politiki v rokah nimajo ničesar več, da bi lahko vodili samostojno politiko. Američani lahko v trenutku zaprejo pipico.