Se obeta eksodus Muskovih nasprotnikov s Twitterja?

Ni minilo veliko časa, odkar je ameriški oligarh Elon Musk prevzel nadzor nad družabnim omrežjem Twitter, ko so se začele številne napovedi odhoda s strani tistih, ki mu nasprotujejo. Nekaj je k temu pripomogla tudi napoved, da bo zdaj za znamenito modro kljukico, ki potrjuje istovetnost uporabnika, treba mesečno nameniti 8$. Musk je to upravičil tako s tem, da podjetje potrebuje denar kot tudi s tem, da bo na tak način mogoče zmanjšati vidnost botov in trolov. Toda, verjetno je največji problem v tem, da Musk kaže vse znake, da v prihodnosti ne bo več preganjal konservativnih uporabnikov, mogoče pa ne bo več tudi toliko brisanja uporabnikov iz sovažnih držav kot so Rusija, Kitajska, Iran, ki na družabno omrežje prinašajo drugačne poglede od tistih, ki jih zagovarja ameriška država in predvsem zahodna liberalna skupnost.

Twitter je že do zdaj v marsičem bil greznica, poln nepreverjenih in lažnih novic, sovražnega govora, prenapolnjen z boti, ki so jih različne skupine uporabljale, da bi z njimi ustvarjale vtis večje podpore določeni politiki kot jo je ta dejansko imela. Ameriška država je družabno omrežje uporabljaja kot še eno sredstvo za spodjedanje stabilnosti v sovražnih državah. Seveda, Twitter pri tem ni bil osamljen, ampak so vsa ameriška družabna omrežja, ponudniki video vsebin in iskalniki že dolgo podaljšek ameriške države.

Težko je verjeti, da bo Musk šel proti interesom ameriške države, tako da se na tem področju bržkone ne bo spremenilo nič. Lahko pa, da bo v prihodnje manj cenzure konservativcev v ZDA, kar v resnici gre v nos demokratom, ki vsako drugačno mnenje takoj označijo za sovražen govor. Seveda, tako je tudi na drugi strani, saj tudi republikanci demokrate obtožujejo istega. Podobno je tudi drugod po svetu, kjer je polno obtožb in sovraštva in želja, da se utiša drugače misleče.

Zaradi nenehnega pritiska je že mnogo uporabnikov preprosto zapustilo največja ameriška družabna omrežja in se prebilo na druga, alternativna, pogosto niti ne ameriška. Za vse zdaj že obstaja alternativa, od Youtuba, Facebooka do Twitterja. Rumble, Minds, Gab, tega je toliko, da je že težko slediti, kaj vse je na trgu. Obstajajo tudi druge alternative, ki niso ameriške, kakor na primer Telegram, kamor se je zateklo ogromno ruskih uporabnikov.

Na kratko, veliko je možnosti, da se vsak zateče v svoj mehurček.

Vendar pa je tukaj ena težava. Dolgoletni uporabniki družabnega omrežja Twitter že lahko grozijo, da bodo množično odšli na druga družabna omrežja, a to ni tako preprosto kot si predstavljajo. Namreč, najprej so navajeni na to družabno omrežje in vsi vemo, kako splet deluje in ljudi dela odvisne. Ni se tako lahko rešiti odvisnosti in jo nadomestiti z drugo. Potem je tu težava, da ko prideš na drugo družabno omrežje, vate naravnost vpije praznina. Malokoga poznaš, treba je začeti znova in za ljudi, ki imajo ogromno sledilcev in ogromno prijateljev, to ni enostavno. Na koncu pa to še pomeni poraz na pomembnem bojišču. Če bodo liberalno usmerjeni uporabniki Twitter zapustili, bo ta postal igrišče njihovih nasprotnikov. V času, ko imajo mediji vedno manjši doseg, bi to lahko pomenilo, da bi radikalno zmanjšali svoj doseg, se naredili nevidne, razen za nekaj svojih prijateljev. Vprašanje, če so pripravljeni ta poraz sprejeti.

Vsekakor vidimo, da se ves svet vedno bolj deli v mehurčke. Tako je v tradicionalnih medijih, ki delujejo po strankarskih linijah, tako je na družabnih omrežjih, kjer se tvorijo plemena, ki potem udrihajo druga po drugem. Toda, lahko je še hujše. Tako kot podporniki ene politične opcije ne prebirajo več časopisov druge politične opcije in sploh ne vedo, kaj tam piše, tako se lahko zgodi, da bodo podporniki ene politične opcije v prihodnje svoj čas preživljali na svojem druažbnem omrežju in ne bodo imeli več stika z drugimi družabnimi omrežji, kjer bodo prebivali lastniki drugačnih političnih, verskih ali kakšnih drugih prepričanj. Svet bo še bolj razbit kot je že zdaj. Samo to še potrebujemo, da se bodo tako začela deliti tudi podjetja, trgovine, športne ekipe. Nismo še tam, a kdo ve.