Lahko NSi preživi spopad s SDS?

Zadnja leta smo že vajeni, da se po vsakem porazu SDS-a pojavi nekaj kritikov na tem političnem polu in predlaga, da bi morebiti že lahko prišel čas za zamenjavo večnega Janeza Janše. Občasno gre celo za kakšen glas znotraj SDS, a ti zelo hitro izginejo. Stranka pač ne tolerira oporečnikov. Bolj glasni, čeprav tudi ne kdo ve kako, so v konkurenci na konservativnem polu, v NSi, njim pa sledi tudi edini pomembnejši medij, ki očitno navija za to stranko, spletni portal Domovina.

Po še enem porazu SDS, tokrat referendumskem, so se znova zaslišali glasovi, da je morebiti problem vse politične desnice, ne le SDS, človek na vrhu te stranke. Najprej Matej Tonin, ki si je upal izjaviti, da NSi po porazu ne bo več sodelovala v Janševi vladi, potem še Ljudmila Novak, ki je Janši namignila, naj se poslovi. Seveda Janša ni mogel ostati tiho, prav tako pa ne številni njegovi slepo lojalni in sovraštva polni privrženci, ki v njem vidijo nekakšno božanstvo, ki lahko edino odreši Slovenijo zlobnih sil.

Problem politične desnice, oziroma kar sam imenujem konservativno-nacionalističnega bloka je v tem, da se je prav po zaslugi Janeza Janše izoliral. Tako ima SDS vse možnosti, da na parlamentarnih volitvah slavi relativno zmago, ima pa zelo malo možnosti, da nabere dovolj zaveznikov za večino. Na kratko, če bi SDS bila bolj zmerna in bi se Janša obnašal tako kot se je v kampanji za predsedniške volitve Logar, bi SDS ostala pri enakem številu glasov, a imela bi možnost, da se pogovarja, pogaja in sodeluje z liberalno sredino. Seveda, tipičen podpornik SDS itak ne verjame, da nekaj takšnega kot liberalna sredina v Sloveniji sploh ostaja in je prepričan, da so vsi ti Golobi in Cerarji le izraz globoke države, nekakšna prikrita komunistična pošast, skrajneži, kakršnim ne bi smelo biti mesta v moderni demokraciji. To je potem tudi problem SDS, ki sama sebe potiska v osamo, potem pa se obnaša kot da so krivi vsi drugi. Ne moreš uporabiti vseh sredstev, ne moreš biti sovražen in žaljiv preko vsake mere, potem pa pričakovati, da te bodo drugi z veseljem sprejeli.

V NSi se dobro zavedajo, v kakšen položaj je Janez Janša spravil ves političen blok, katerega del so tudi sami. Želeli bi vladati, uresničevati svoj program, skupaj s SDS, ki jim je še najbolj sorodna stranka, a tudi s kom preko velike politične ločnice, da bi tako dosegli večino. v NSi vedo, kje tiči problem. Da, če bi lahko, bi seveda sami posegli po večjem delu volilnega telesa in postali vodilna sila na desnici, a to jim do zdaj ni uspelo in nič ne kaže, da jim bo. Edini izhod je torej, da se nekaj spremeni v stranki, s katero sodelujejo.

Problem NSi je, da je en človek malodane monopoliziral ves političen blok. Tu ni tako kot na drugi strani, kjer se pred vsakimi volitvami pojavi nov obraz in kjer je velik del volilnega telesa pripravljen eksperimentirati. Ne, NSi se sooča s človekom, ki si je podredil skorajda vse na politični desnici, celo v RKC. Vse je njegovo in vsak, ki se mu zoperstavi postane deležen brezobzirnih napadov, razglasijo ga za izdajalca in ga izločijo. Pri tem uporabijo vsa sredstva. Prav zaradi tega NSi ne more napredovati. Ker je tako malo ljudi, ki sicer podpirajo SDS, pripravljenih zamenjati stranko. Preprosto preveč zaverovani so v svojega voditelja in so z njim pripravljeni vztrajati od poraza do poraza. Tu NSi je more napredovati, a napredovati ne more niti po drugi strani, med volivci liberalnega bloka, ker jih ti pač vidijo kot zaveznika Janeza Janše in jih zaradi tega odklanjajo.

Zato NSi životari in se ne more razcveteti.

NSi bo bržkone preživela spopad s SDS, zmagala pa skoraj zagotovo ne bo. Razmerja moči so pač zabetonirana. Zaradi tega tudi ni treba posebej resno jemati izjav predstavnikov NSi, da v vladi, ki bi jo vodil Janša, ne bodo več sodelovali. Če se bo pojavila priložnost, bržkone bodo, ker jim nič drugega niti ne bo preostalo. No, po drugi strani verjetno upajo, da bodo po naslednjih volitvah kot stranka dovolj privlačni za liberalni blok in bodo lahko sodelovali v tisti vladi. Kar je zopet nevarno, saj bo potem Janez Janša lahko po njih še bolj udrihal, češ da so se prodali, s tem pa bo spodjedal njihovo že tako ne visoko podporo.

Na kratko, NSi je v sila slabem položaju in nič ne kaže, da se bo iz tega položaja lahko kmalu rešila. To velja tudi za njihove zaveznike v SDS. Obsojeni so na čakanje na napake nasprotnikov, moči in podpore namreč sami za večji premik nimajo.