Pritisk javnosti Belgijce prisilil, da so se odrekli dražbi lobanj iz Konga

Prav prisrčni so ti Belgijci. Poznate jih po dobri čokoladi, ne zavedate pa se, da so bili v preteklosti ena najbolj brutalnih kolonialnih sil. Pod njihovim kraljem Leopoldom II. je v svobodni državi Kongo, kakor se je imenoval ta njegov zasebni fevd, umrla tretjina prebivalstva, okoli 10 milijonov ljudi. Pa ne od zastrupitve s sladicami. V smrt so jih pognali okrutni služabniki belgijskega kralja, ki so v tej koloniji videli prevsem vir bogastva. No, že v tistih časih je bilo mogoče preko javnega mnenja vplivati na politiko in zaradi tega se je Leopold moral odreči svoji koloniji in jo predati belgijski državi, kar je nekoliko izboljšalo razmere v tej centralni afriški državi, ni pa odpravilo izkoriščanja.

Belgijska dražbena hiša si je pred nekaj dnevi privoščila prvovrsten škandal, ko je na dražbi ponudila tri lobanje med januarjem 1893 in majem 1894 v Kongu ubitih ljudi. Lobanje so se nahajale v zasebni zbirki in lahko si le mislimo, kakšen človek ima v svoji zbirki lobanje okrutno pobitih ljudi. K sreči se je hitro zganila javnost in civilnodružbena organizacija Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations je pozvala k protestom, kar je dražbeno hišo prisilo k opravičilu. Lobanj na koncu na dražbi vendarle niso prodajali in vrnili bi jih naj v Kongo.

Si predstavljate, da bi v taisti Belgiji kdo na dražbo dal tri lobanje v Holokavstu pomorjenih Judov? Kaj pa če bi kakšen potomec nemških vojakov v zaprašeni omari našel kosti pripadnikov francoskega odporniškega gibanja in bi se odločil, da bi mogoče kaj takšnega prodal kakšnemu Belgijcu? Vsega tega si ni mogoče misliti, a nekomu je vendarle padlo na pamet, da bi se okoristil z zločini belgijske kolonialne preteklosti. Očitno je razlika le v barvi kože.

Ampak potem, kaj pričakovati od države, v kateri so še leta 1958 predstavljali človeški živalski vrt s prebivalci iz Konga?

O neverjetnem zločinu, do katerega je prišlo v Kongu, je mogoče prebrati v odlični knjigi Duh kralja Leopolda (King Leopold’s Ghost: A Story of Greed, Terror and Heroism in Colonial Africa) avtorja Adama Hochschilda. Ta knjiga bi morala biti obvezno branje.