Ker Janševih kadrov ne čisti dovolj odločno, odletela Tatjana Bobnar

Predsednik vlade Robert Golob je naredil prvo veliko napako, ki ga bo stala nekaj javnomnenjske podpore. Sporekel se je z notranjo ministrico, ki je pravi simbol žrtev čistk prejšnje Janševe vlade. Zdaj bo odletela, ker je resno vzela neodvisnost policije in se očitno ni hotela ukloniti političnim pritiskom glede kadrovanja.

Zapletlo se je že pri neuspešnem imenovanju Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije.

N1:

Ob imenovanju Lindava zgolj za v. d. generalnega direktorja policije je ministrica Bobnar na seji vlade molčala, odločna pa je bila dan kasneje. Namignila je, da prihaja do poskusov vmešavanja vladajočih v delo policije, in jasno izpostavila, da takšnega vpletanja ne bo dovolila. “Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije,” je poudarila.

Notranja ministrica, ki se nahaja na službeni poti v Bruslju, je predsedniku vlade sporočila, da mu bo po povratku predala odstopno izjavo. Kaže, da bo s tem prišlo do prve zamenjave v ministrski ekipi vlade Roberta Goloba.

RTV Slovenija:

Na ministričino napoved odstopa se je prek pisne izjave za medije odzval predsednik vlade Robert Golob. “Pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je danes prejel predsednik vlade Robert Golob, ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar glede politizacije policije. Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdor koli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke,” je Golob sporočil prek službe za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade.

Bistvo spora bi naj bila premajhna odločnost pri čiščenju kadrov prejšnjega notranjega ministra Aleša Hojsa in šefa policije Antona Olaja. To nam tudi kaže na konflikt glede tega, kako v tej državi vladati in kako ostro obračunati s pripadniki opozicije. Bržkone bomo nekaj podobnega kmalu videli tudi na RTV Slovenija. Del javnosti namreč zahteva obračun in to se pozna tudi v sami vladni koaliciji, a so tudi ljudje, ki nočejo pretiranega političnega vpliva in jih skrbi preveč zagnano kadrovanje.

V koaliciji ta zaplet ne bo privedel do hujših pretresov. Vsaj ne kratkoročno. Robert Golob ima podporo poslanske skupine Gibanja Svoboda, obe koalicijski partnerici pa se ne želita vmešavati, čeprav se zdi, da sta z delom notranje ministrice zadovoljni. Utegne pa odhod ministrice nekoliko zmanjšati zaupanje tistih volivcev Gibanja Svoboda, ki so pod Janševo vlado protestirali ravno proti političnemu in nestrokovnemu vmešavanju v delovanje državnih institucij. Seveda je za koalicijo negativno tudi to, da se ta spor rešuje v medijih, kar opoziciji daje kar nekaj streliva. To bodo izkoristili in preko svojih medijev širili napovedi o skorajšnjem zlomu koalicije.

Pomislite, napad na notranjo ministrico je bil izveden preko portala Necenzurirano, za katerega se zdi, da je povezan s samim predsednikom vlade. Mimogrede, zapis Primoža Cirmana s tega portala nam potrjuje pravi vzrok spopada med predsednikom vlade in notranjo ministrico. Da, gre za konflikt o tem, kako temeljito naj bo čiščenje policije:

Toda pol leta po tem, ko je Hojs odšel na smetišče politične zgodovine, so na več ključnih položajih v policiji še vedno kadri iz tega travmatičnega obdobja. Med njimi so tudi takrat pomembni operativci. Ni jih malo, predvsem znotraj policije, ki se sprašujejo: je tem ljudem res mogoče zaupati, da bodo zdaj delali strokovno, medtem ko so pomagali poganjati kolesje, ki je politično zlorabljalo to institucijo? So se res spremenili po tem, ko so bili aktivni del mehanizma, ki je policijo obsodil na uničenje?

One thought on “Ker Janševih kadrov ne čisti dovolj odločno, odletela Tatjana Bobnar

Komentarji so zaprti.