Urška z letalom na novoletni koncert na Dunaju

‘Šlo je za državniški obisk, pot je bila opravljena z državnim letalom falcon in vse je v skladu s predpisi,’ je danes pojasnila predsednica Državnega zbora in to je seveda vse čisto res. Da se je Urška Klakočar Zupančič na novoletni koncert na Dunaju odpeljala z letalom, ni neka afera. Tja je odšla na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta in z obiskom je utrjevala naše odnose z za nas zelo pomembno državo. Tudi tako se vodi mednarodno politiko.

Predsednica Državnega zbora marsikomu v opoziciji dviguje pritisk. Prav prežijo na vsako njeno potezo, da bi jo lahko čim bolj očrnili in s tem nekoliko znižali podporo vladi Roberta Goloba. Za zdaj to še ne deluje. Razumljivo, da so se tudi ob tem obisku razplamtele kritike, nekatere seveda povsem upravičene. Ampak vsaj to, da je šlo za nekaj nezakonitega ali nenormalnega dajmo takoj na stran.

Da, predstavniki države morajo potovati v tujino, morajo se udeleževati raznih dogodkov, utrjevati odnose, tkati koristne vezi. Tega ne morejo početi kot navadni berači, ampak morajo ohranjati določen nivo, drugače države pač nihče ne bo več jemal resno. Predstavnike države moramo ustrezno plačevati, jih na pot pošiljati z ustreznimi prevoznimi sredstvi in jim na cilju omogočiti neko spodobno bivanje. Ne more recimo predsednik vlade na obisku v Londonu bivati v cenenem hostlu v predmestju.

Kljub temu je treba vedno tehtati, kaj bi bilo v določenem trenutku ustrezno. Predsednik vlade ne more bivati v hostlu, a da bi mu zakupili kar celoten najdražji hotel tudi ne gre. Tako se lahko tudi ob obisku predsednice Državnega zbora vprašamo, ali glede na bližino Dunaja morebiti le ne bi bilo bolje izbrati drugega prevoznega sredstva.

Ob tem je treba omeniti, da večina kritik z desnega dela našega političnega prostora nima poštenih namenov. Kritike gredo v smer, da država od nas zahteva odrekanje, varčevanje, odpovedovanje, medtem ko se predsednica Državnega zbora gre razkošje. To so nepoštene kritike, ker gre za ljudi, ki bi čim manj obdavčevali bogate in ki jih nikoli ne moti, če se razni podjetniki (ki so menda vse ustvarili s svojim trdim delom ) obdajajo z razkošjem in svoj denar zapravljajo za neumnosti, celo za zasebna letal in neverjetne jahte, če dosežejo sttus kakršnega imajo ameriški in ruski oligarhi. Torej, ti kritiki vas hočejo prepričati, da sovražite predsednico Državnega zbora in vso to ‘levičarsko’ vlado, ker da vsi uživajo na vaš račun, ne povedo pa vam, da vas so sami še kako pripravljeni potiskati v revščino, samo da bo nekaj uspešnih zasebnikov imelo vedno več. Tedaj jih seveda nič ne bo motilo, če se bo ta pa ta oligarh na novoletni koncert na Dunaju peljal z zasebnim letalom.

Toda, priznati je treba, da neka kritika tukaj vseeno je na mestu. To zdaj ni napad osebno na predsednico Državnega zbora, ampak na vladajoče elite, ne glede na to, kakšne politične barve te pač so. Namreč, te od nas zahtevajo varčevanje, želijo da čim manj onesnažujemo planet, pridigajo nam o nevarnosti globalnih podnebnih sprememb, katerih vzrok smo, to si le priznajmo, z našimi razvadami vsi skupaj. Vse lepo in prav, toda kaj ko potem taisti ljudje na svoja zasedanja o podnebni krizi potujejo z letali, namesto da bi se o tej temi pogovarjali na daljavo in s tem ne bremenili planeta. Tistim na dnu kapitalistične lestvice se vsekakor mora zdeti zelo zlagano, da bi se njim prepovedovalo uživanje mesa in počitnice na najbližji obali, medtem ko tisti na vrhu kot podjetne čebelice veselo brnijo po planetu in se očitno ničemur ne odrekajo. Če pa lahko Nika Kovač in Urška Klakočar Zupančič, zakaj potem ne bi smel tudi delavec v proizvodnem obratu v Prekmurju, če si to pač lahko privošči? Na kratko, to kar zahtevate od drugih, delajte tudi sami. Tako boste vzor in ljudje vam bodo mogoče bolj verjeli.