Oskrbovanci Socialno varstvenega zavoda Hrastovec dobivajo primernejše prostore v Lenartu v Slovenskih goricah

Grad Hrastovec je vsaj po zunanjosti verjetno eden lepših gradov v Sloveniji. Na žalost je bil vsa ta leta dom Socialno varstvenega zavoda, kjer so se gnetli njegovi varovanci. Grad je bolj težko primerno bivališče, hkrati pa je bil še prenapolnjen in občasno so morali njegovi stanovalci spati kar v jedilnici. Na te probleme so seveda že dolgo opozarjali. Še sreča, da se premika na bolje.

Na delovnem obisku v zavodu se je v petek mudil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Predstavili so mu pet milijonov evrov vredno investicijo, s katero bodo stanovalce preselili v bolj kvalitetne bivalne prostore.

Ovtar24:

Minister je najprej obiskal sedež zavoda Hrastovec, kjer mu je direktor predstavil uspešno zaključne investicije preteklega leta: prehod na daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, obnova baročnega stopnišča v gradu Hrastovec in sanacija mostu na gradu Cmurek, ki se je zaključila v teh dneh. Največja in najpomembnejša pa je investicija v Lenartu, kjer se gradi devet hiš za selitev sedemdeset stanovalcev. Stanovalce, ki se trenutno nahajajo v neprimernih razmerah v gradu bodo tako odselili v depandanse, sedemdeset stanovalcev iz omenjene depandanse, ki so tudi težje pokretni, pa bodo preselili na novo lokacijo v Lenartu.

Moram priznati, da sem ob tej novici izredno zadovoljen. Gradovi morajo biti namenjeni kulturnim in turističnim dejavnostim, socialno varstveni zavodi pa morajo imeti primerna, moderna bivališča.

Kot ja na svojem Facebook provilu zapisal Luka Mesec:

Izgradnja enonadstropnih hišk v Lenartu, ki bodo popolnoma energetsko samozadostne, bo omogočila, da se izpraznitev gradu Hrastovec pospeši, stanovalcem in stanovalkam pa omogoči dostojno bivanje. V hiškah bodo eno in dvoposteljne sobe, vsaka soba bo imela svojo teraso, na katero se bo dalo povleči posteljo, in skupen večnamenski prostor za družabne aktivnosti oskrbovancev.

Gradovi-bolnišnice morajo postati stvar preteklosti, tabuji in stigme, ki se še vedno držijo teh ustanov, pa morajo pasti.