Protestniki v Srednjeafriški republiki za nadaljevanje odnosov z Rusijo

V prestolnici Srednjeafriške republike se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki nasprotujejo zahodnemu vmešavanju v notranje zadeve države, poroča Regnum. Pri tem so nekateri mahali z ruskimi zastavami.

Protestniki so zahtevali ohranitev odnosov z Rusijo, pojavil se je celo plakat z napisom ‘podpiramo Rusijo’.

Številne države globalnega juga se soočajo s silovitimi pritiski držav kolektivnega zahoda, da prekinejo odnose z Rusijo in uvedejo gospodarske sankcije. Celo v Afriki ti pozivi bolj kot ne naletijo na gluha ušesa. Še več, ponekod si želijo še več sodelovanja in s pomočjo ruske zasebne vojske Wagner želijo nadomestiti svoje nekdanje kolonialne gospodarje.

Malo znano dejstvo je, da Francija še vedno nadzoruje dogajanja v številnih svojih nekdanjih kolonijah in ob tem zavira njihov razvoj.

Diplomatsko Rusija na globalnem jugu žanje uspeh za uspehom. Ne da bi večina držav podpirala rusko posebno vojaško operacijo v Ukrajini, a videti je, da si marsikdo želi ruske zmage proti kolektivnemu zahodu. Rane iz preteklosti, ki so jih zadale evropske imperialne sile, še vedno bolijo.

V državah kolektivnega zahoda seveda verjamejo, da je to posledica ruske propagande. Kar je neumnost. Mar Afričani potrebujeo rusko propagando, da bi vedeli, kaj so z njimi v preteklosti počeli predstavniki ‘evropskega vrta?’

Ne le Rusija, tudi Kitajska je v Afriki vedno bolj dobrodošla. Za razliko od Rusije, lahko Kitajska ponudi gospodarsko pomoč, velike investicije, ki afriškim državam pomagajo pri razvoju. Takšne pomoči kolektivni zahod, kljub lepim in sladkim besedam, ne nudi. Problem je seveda v tem, da za kolektivni zahod Afrika predstavlja vir poceni surovin in delovne sile in nočejo videti vzpona močnih in neodvisnih držav. Na drugi strani je Kitajcem v interesu, da se afriške države dvignejo in postanejo pomembni trgovinski partnerji. Nobene grožnje, da jih Kitajci želijo zadolžiti in potem izkoriščati, ne zaležejo. Afričani se dobro zavedajo, da so tako dolgo časa z njimi počeli Evropejci in Američani, medtem ko dokazov, da bi to počeli Kitajci, ni. Razen v zahodni propagandi, seveda.