Levica proti dolgoročnemu programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040

V času, ko trpimo posledice zavožene gospodarske vojne proti Rusiji, kar državljani čutimo v obliki visoke inflacije, nas bo po žepu udarilo še višanje sredstev za obrambo. Denar, ki bi lahko bil namenjen za izgradnjo moderne infrastrukture ali višje plače, bo šel v žepe tujih proizvajalcev, od katerih bomo kupili sodobno orožje.

Priznam, da se ob tem vprašanju z Levico ne strinjam povsem. Da, res je, da bomo v prihodnjih letih predvsem večali dobičke zahodnemu vojaško-industrijskemu kompleksu. Tudi orožje bomo kupovali takšno in naše oborožene sile organizirali tako, da bodo lahko bolj učinkovito sodelovale znotraj zavezništva, ne bodo pa sposobne samostojne obrambe suverenosti naše države.

Do leta 2030 naj bi za obrambo namenjali 2% BDP-ja.

24 ur:

Predvideno je, da bo za nabavo sodobne vojaške opreme in oborožitve za SV vsako leto namenjenih vsaj 20 odstotkov skupnih obrambnih izdatkov, ob tem pa se ohranjajo prizadevanja za vlaganja tudi v opremo za dvojno rabo in krepitev zmogljivosti Slovenske vojske, ki je lahko uporabljena tudi v podporo sistemu zaščite in reševanja.

Priznati je treba, da živimo v nevarnem času in da uporaba vojaške sile za dosego svojih ciljev ni nič nenavadnega. ZDA to počnejo ves čas, če pa se bo trenutni svet ameriške prevlade porušil, utegne v Evropi priti do hudih pretresov. Čas torej, ko bo tudi Slovenija potrebovala spodobne oborožene sile, vsaj toliko močne, da bodo morebitnemu napadalcu v naprej zagotavljale vsaj kakšen izbit zob, če že vojaške zmage ne. In strah pred izgubami zna biti dobro odvračalno sredstvo, v navezi z uspešno diplomacijo pa lahko sploh prepreči grabežljive poglede sovražnih sosedov.

Slovenija mora na svoj obrambni sistem gledati bolj resno, kot je to počela zadnja tri desetletja. Jasno, ne le čisto vojaško, ker se vojne ne bijejo samo s tanki in letali, ampak tudi s propagando, kibernetskim bojevanjem, obveščevalnimi službami, in tako dalje. Če pogledamo samo na vojaško plat, nam vojna v Ukrajini riše obrise moderne vojske, ki mora biti opremljena s sodobnim topništvom, brezpilotniki, protizračno obrambo in zadostnimi količinami protioklepnega orožja. Neverjetno, a resnično, treba je znati kopati jarke in graditi utrdbe, kar vse spominja na prvo svetovno vojno, to pa kombinirati z najnovejšo tehnologijo na področju komunikacij in poveljevanja. Ob razvoju raket, topništva in bezpilotnih letalskih aparatov, lahko celo tako majhna država, kot je Slovenija, sovražnika natančno in učinkovito napada na spodobnih razdaljah.

Menim, da moramo za obrambo nameniti več, a pri tem moramo v prvi vrsti gledati na svoje interese, ne na interese ameriškega imperija. Na žalost smo pri tem, dokler smo članica NATO pakta, dokaj omejeni.