Še en razlog, zakaj je spopad s Kitajsko zelo verjeten

Vojna sankcij z Rusijo je ameriškim letalskim prevoznikom prinesla hudo težavo. Ker ne smejo več leteti na ruskim ozemljem, se njihove poti daljšajo, stroški pa večajo. To še ni največji problem. Prava težava nastopi, ker številni drugi letalski prevozniki niso del vojne sankcij proti Rusiji in še naprej letijo čez rusko ozemlje, zaradi tega pa so tudi bolj konkurenčni. Američani izgubljajo denar.

Kot poroča The New York Times, ameriški letalski prevozniki zahtevajo ukrepe. Želijo, da bi ameriška vlada tuje letalske prevoznike podvrgla enakim omejitvam kot težijo ameriške, torej da bi jim prepovedala leteli čez rusko ozemlje.

Ko se kolektivni zahod odreka ruskim energentom, rusko državo sili k preusmeritvi na druge trge. Posledično države kot Kitajska in Indija lahko kupujejo cenejše energente kot zahodne države, tako pa tudi postajajo bolj konkurenčne. Evropejci ustavljamo industrijsko proizvodnjo, Kitajci pa jo lahko še širijo. Na svetovnih trgih bodo zaradi tega njihovi izdelki bolj konkurenčni in bodo izpodrivali tiste iz Evrope in drugih delov kolektivnega zahoda. Prav zaradi tega lahko kmalu pričakujemo pritisk, da se omeji trgovino s Kitajsko in s tem prepreči njihovo rast. Že tako ali tako Kitajci gospodarsko prehitevajo ZDA in so največji trgovinski partner večine držav po svetu. Seveda, če bo to dokaj enostavno narediti v Evropi, bo veliko težje po globalnem jugu, ki kaže vedno več znamenj neodvisnosti. Če globalni jug kolektivnega zahoda ne upošteva, ko gre za sankcije proti Rusiji, jih bo še mnogo težje prepričati, da se udeležijo križarskega pohoda proti Kitajski.