Pogovor o tem, kako je zahod pripeljal vojno v Ukrajino, z Urošem Lipuščkom in Tomažem Mastnakom

Še en odličen pogovor, ki se ga splača pogledati v celoti. Z veliko večino povedanega se strinjam.

Kadar gre beseda o ukrajinski tragediji, vedno želim dodati še, da gre tu za večji spopad med ameriškim imperijem, ki želi ohraniti svojo globalno hegemonijo in njihovimi konkurenti. Rusija pri tem niti ni najmočnejši nasprotnik, to je brez dvoma Kitajska, ki ZDA že prehiteva po gospodarski moči, vsi pa vemo, da vojaška moč počasi sledi gospodarstvu. V Washingtonu se zavedajo, da se jim čas izteka in da je treba nekaj storiti. Zanimivo, da so ob tem naredili napako in svoja dva glavna konkurenta, Rusijo in Kitajsko, prisilili v poglobljeno sodelovanje. Kitajska zaradi tega Rusije preprosto ne bo pustila izgubiti, čeprav je seveda v vojni v Ukrajini Rusija v ogromni prednosti, ker je ves kolektivni zahod izbral sila čudno strategijo, ob kateri lahko ruska stran uničuje ne le ukrajinske vojske, prvo, drugo, tretjo in kdo ve katero bodo še mobilizirali, ampak tudi zahodno opremo. Ta je v rokah Ukrajincev mnogo manj uporabna, kot bi bila v rokah Natovskih vojsk. Seveda ta vojna žre resurse, ki jih ZDA in vazali potrebujejo za spopad s Kitajsko.

Nekaj o medijih. Moj nasvet ni, da se je treba odklopiti od medijev, ki nenehno ponavljajo ukrajinsko propagando in so očitno v službi ameriških interesov. Niti približno. Treba je le omejiti čas, ki jim ga namenjamo. Dovolj je, če človek občasno preleti spletne strani medijev, si enkrat tedensko ogleda osrednja tv poročila. Ne bo ravno ugotovil resnice, bo pa mu jasno, kaj mu sile, ki vse skupaj obvladujejo, želijo povedati. Tudi to je namreč pomebno. Drugače pa je treba iskati druge vire in predvsem razmišljati s svojo glavo. Seveda, če bi imeli poštene medije, bi lahko od njih dobili različne poglede ne le na vojno v Ukrajini, ampak na še marsikaj drugega, a na žalost živimo v svetu, kjer so mediji le del propagandnega aparata te ali one države, te ali one elite ali politične partije. Ni jim v interesu, da bi predstavljali različne poglede, še več, pogosto se jim to zdi nekaj bogokletnega, češ, ne moremo v studio povabiti strokovnjaka in bedaka in tako uravnotežiti svojega programa. Strokovnjaki so seveda vedno samo tisti, ki tulijo v isti rog z njimi.

Ne verjamete? Mar Mastnak, Lipušček in Frelihova niso ljudje z izkušnjami, ki imajo marsikaj dobrega za povedati? Zakaj se jih potem tako trudijo izločiti in utišati? Seveda pa je malo naivno poslušati samo tiste, ki so tako ali drugače razglašeni za strokovnjake. Poslušajte tiste, ki imajo kaj za povedati pa četudi je to vaš sosed, ki niti srednje šole ni končal, a na nek način bolje od visoko izobraženega političnega analitika ve, kako se svet vrti. Ob tem se vprašajte tudi, kako je to sploh mogoče in ali vam morebiti kdo namerno ne laže in vam prodaja napačno podobo sveta, pri tem pa se skriva za številnimi nazivi.