Prvi korak k ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja gre preko zamrznitve cen dopolnilnega zavarovanja

Bere se kot vic, a to ni. Najprej dobra novica. Ukinjeno bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Potem slaba novica. Plačevali boste enako. Šalo na stran, obetajo se spremembe, obeta se izpolnitev obljube o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. A do tja moramo še priti. Najprej se moramo vprašati, kako smo se sploh znašli na tem mestu.

Napoved vložitve zakona o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prihaja malodane od danes na jutri. Poslanska skupina Svoboda je v parlamentarno obravnavo vložila novelo zakona, s katero namerava sredstva namenjena za dopolnilno zdravstveno zavarovanje prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje, pri tem pa ohraniti trenutno ceno, torej nekaj čez 35 evrov. Vsaj na prvi pogled se zdi, da gre za odziv na napoved naravnost nespodobnega dviga cen pri zavarovalnici Generali. Pričakovati je bilo, da bosta cene dvignili tudi obe drugi zavarovalnici. Vlada se je tako znašla v sila neugodnem položaju, ko ji že tako pada podpora. Volivci takšnega dviga ne bi dobro prenesli, še posebej, ker so jim obljubili ukinitev. Čisto mogoče torej, da gre za rahlo nepremišljeno reakcijo in da se pravo delo, kako vzpostaviti stabilen sistem financiranja, šele začenja. Po drugi strani je jasno, da se je treba tega problema lotiti s hitrimi udarci in dobro rejenim zavarovalnicam pustiti čim manj časa in prostora, da organizirajo protinapad. Ogromno denarja je v igri in zdaj bomo videli, kam sežejo zasebni interesi in kdo vse se bo lotil vlade, da bi preprečil ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ne smemo pozabiti, da je zaradi tega vprašanja že padla vlada.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja seveda podpiram. V tem vidim izpolnitev predvolilne obljube. Toda, previdno. Napoved je eno, izvedba povsem nekaj drugega. Je že plus, da se denar ne bo več pretakal v zasebne žepe, ampak storitve bo treba še vedno plačati Tudi ni povsem jasno, ali vladna zamrznitev cen ne bo kasneje prinesla tožb zavarovalnic in bo treba vse skupaj plačati za nazaj. No, potem bo šlo to iz proračuna, ampak v proračun tako ali tako prispevamo vsi davkoplačevalci.

Tudi, če je vladna poteza mogoče nepremišljena in le reakcija, to ne pomeni, da je v osnovi slaba. Vladi bo lažje izvesti reformo, če bo enkrat iz igre odstranila zasebne zavarovalnice. Dokler namreč tega ne stori, bodo te storile vse, da preprečijo vladne namere. Po napovedih poslanke Gibanja Svoboda Tamare Kozlovič, naj bi se novela zakona začela uporabljati prvega septembra 2023. Kar nekaj mesecev torej, da zagnan nasprotnik prepreči vladne načrte. To bo čas, ko se bo vzpostavil temeljni kamen za pravo reformo, kajti zdaj, to je treba priznati, gre le za prelaganje denarja iz enega v drug žep. Predsednik vlade Robert Golob napoveduje, da bo vlada potem do konca naslednjega leta preoblikovala financiranje celotne zdravstvene blagajne.